kikapott a csapat

2019.08.03. 21:29

ZTE FC: vereség, de benne volt a meccsben a pontszerzés

Szombaton este Mezőkövesden kezdte meg szereplését a labdarúgó NB I 2019-2020. évi sorozatában a ZTE FC együttese. Az újonc egerszegiek 1-0 arányban ugyan alulmaradtak, de a helyeztek alapján az egyik pontot megérdemelték volna.

Kerkai Attila

Radó András, indul meg a mérkőzésen, a háttérben Miroslav Grumic, akinek a legnagyobb helyzetei voltak Fotó: Szekeres Péter

Mezőkövesd-Zsóry FC – ZTE FC 1-0 (1-0)

Mezőkövesd, 2245 néző. Jv.: Erdős (Albert I., Buzás).

Mezőkövesd: Szappanos – Farkas D. (Eperjesi, 26.), Nesterov, Katanec, Vadnai – Cseri, Karnitski, Szeles (Berecz, 60.), Pekár (Vajda, 89.) – Zivzivadze, Nagy D. Vezetőedző: Kuttor Attila.

ZTE FC: Demjén – Bedi, Lesjak, Devecseri, Tamás K. – Kocsis (Gergényi, 87.), Mitrovic – Babati (Hudák, 76.), Grumic, Barczi (Bobál, 71.) – Radó. Vezetőedző: dr. Dobos Barna.

Gólszerzők: Zivzivadze (21.)

Sárga lap: Pekár (60.), illetve Devecseri (15.), Mitrovic (86).

Négy éve vendégeskedett utoljára Mezőkövesden a ZTE FC, akkor még az NB II-ben. Akkor az egerszegiek kezdőcsapata Szappanos Péter nevével kezdődött, aki ma már a Mezőkövesd hálóőre, de ahogy előzetesen elmondta, örül, hogy a ZTE FC feljutott az élvonalba. Korábbi csapattársai közül persze sokan ismerősen üdvözölték Szappanost most is.

Radó András, indul meg a mérkőzésen, a háttérben Miroslav Grumic, akinek a legnagyobb helyzetei voltak Fotó: Szekeres Péter

Az egerszegiek kezdőcsapatában kapott helyet Babati Benjamin csapatkapitány is, aki hosszú sérülés után tér vissza, hiszen tavasz óta gyakorlatilag nem tudott játszani. Így is a ZTE FC házi gólkirálya lett az NB II-es aranyérmes szezonban 15 találattal. Az aranycsapat oszlopos tagja, Zoran Lesjak is a kezdőben kapoitt helyet, aki szintén sérüléssel bajlódott a felkészülés során. A Mezőkövesd a nyáron több új játékost is igazolt elvileg az erősítés jegyében, s közülük többen is helyet kaptak Kuttor Attila együttesében. Ami pedig a hét év után újra NB I-es rajtra készülő ZTE csapatát illeti, Dobos Barna vezetőedző jó játékot várt és bízott az eredményes rajtban.

A ZTE FC csapatában négy olyan játékos (Demjén Patrik, Radó András, Nikola Mitrovic, Tamás Krisztián) akadt, aki a nyitófordulóban debütált bajnoki találkozón új csapatában. Az egerszegiek egyáltalán nem kezdtek megilletődötten, a kezdeti percekben talán a ZTE FC-nél volt többet a labda. Bedi Bence ezúttal a jobb oldali védő szerepkörében játszott, ami nem igazán az ő posztja, de a hiányzók miatt (Bolla Bendegúz, Kiss Máté) nyilvánvalóan ez egy kényszermegoldás volt. Szappanos kétszer is csak kiütni tudott egy beadást, de a labdákra nem érkeztek az egerszegiek.

 

A 9. percben aztán Nagy Dániel indult előre, a hazaiak játékosát nem tudták szerelni, aki végül 12 méterről centikkel csavart a bal sarok mellé. Zalai oldalon Radónak volt egy lövése, ami fölé ment, majd a 16. percben Pekár szabadrúgását fogta Demjén, a 21. percben pedig vezetéshez jutott a Mezőkövesd. Az egerszegiek a 16-oson belülre passzolt labdát nem tudták kivágni, végül a hazaiak új szerzeménye, Zivzivadze a tizenegyes pont közeléből a jobb alsó sarokba lőtt, 1-0. A Mezőkövesdben megsérült Farkas Dániel, akinek a helyére Eperjesi Gábor érkezett. A ZTE FC a kapott gól után is bátran próbált támadni, ugyanakkor az is érezhető volt, hogy a Mezőkövesd mintha éppenséggel azt szerette volna, hogy teret adjon az ellenfélnek, ami után a gyors ellentámadásaiban bízhatott. Az biztos, hogy a házigazdán érződött az elmúlt három év NB I-ben eltöltött rutinja. A ZTE FC hiába adogatott a mezőnyben ügyesen, érdemben nem tudott a kapu elé kerülni, ahol könnyedén hárított a mezőkövesdi védelem. Egygólos hazai előnnyel ért véget az első félidő, a ZTE FC szempontjából a pontszerzésre viszont még bőven volt esély.

A szünetben egyik edző sem cserélt , az 50. percben pedig Karnitski váratlanul középről, jó húsz méterről lövésre szánta el magát, amit Demjén szép védéssel tolt szögletre. A Mezőkövesd vélhetően azzal a szándékkal futott ki a második félidőre, hogy lehetőleg minél előbb megduplázza előnyét, ami után már nyugodtabban játszhatott volna. Az 53. percben a ZTE nagy egyenlítési lehetőséget hagyott ki. A megszerzett labdából az egerszegiek létszámfölényből indulhattak, szépen vezették végig a labdát az ellenfél térfelére. Babati remek átadás után hozta helyzetbe Grumicot, aki okosan kivárt, hogy a kapus elmozduljon, meg is célozta a az ötösről a az ellenkező sarkot, de Szappanos lábbal még hárítani tudott. Sokan már bent látták ezt a lövést, két perc múlva Bedi passza után ismét Grumic fordult le, de lövését Szappanos nagy védéssel tolta szöglete. A 60. percben ismét egy kényszerű csere következett hazai oldalon, ugyanis Szeles megsérült, akinek a helyére Berecz érkezett. A 61. percben folytatódott a Grumic-Szappanos párharc: Mitrovic szabadrúgása után Grumic fejjel próbálkozott, de Szappanos a gólvonalról ütötte ki a labdát. A ZTE FC csapatának ekkor több helyzete volt, de még mindig egy kicsit határozatlannak tűnt a kapu előtt, így nem tudott egyenlíteni. Az egerszegi drukkerek (lehettek vagy 70-80-an) rendületlenül biztatták csapatukat, A 71. percben először szánta el magát cserére Dobos Barna, amikor Barczit hívta le a pályáról, akinek a helyére Bobál érkezett. Egyértelműen a támadásokat kellett erősíteni, de figyelni is kellett. A Mezőkövesd ugyanis továbbra is mindig tudott villanni, vagy egy lövéssel, vagy labdaszerzésekkel és a zalaiaknak kellett már többet kockáztatniuk. Hudák Martint is pályára vezényelte a ZTE szakvezetője (Babati jött le), s az időt is nézni kellett már, hiszen gyorsan fogyott. A ZTE többet birtokolta a labdát, a Mezőkövesd pedig előnye birtokában nyugodtan játszott, és persze ellencsapásokat vezetett, ha erre lehetősége adódott. Az egerszegiek próbálkoztak, többet támadtak, de nem jött össze számukra az egyenlítés.

A ZTE FC végül kikapott a nyitányon, de a helyzetek alapján az egyik pontot megérdemelte volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában