Sport

2016.02.16. 07:48

Zalai sporthistória - Mindig hű maradt Egerszeghez Ivánkovics István

Zalaegerszeg - Egy rendkívüli hétfői adásnapon, a televízió nyilvánossága előtt, 1981. február 16-án játszotta utolsó mérkőzését a megyeszékhelyhez mindig hű kosaras, Ivánkovics István. A publikum vastapssal búcsúztatta.

Kis János

A 35 év előtti búcsúmérkőzés kezdőcsapata (balról): Ivánkovics, Góczán, Magyar, Vágvölgyi, Szücs

Ivánkovics István Zala-egerszegen született 1948. május 30-án. 1966-ban játszott először a ZTE felnőtt csapatában, később átigazolt a helyi Építőkhöz, majd a fúzió után visszakerült anya-egyesületéhez. Harminc évesen jutott fel a csúcsra: 1978. december 16-án, Székesfehérváron nyerte meg a zalai csapat a másodosztályú bajnokságot. A Székesfehérvári Építők elleni döntő első meccsén itthon 91-65-re győzött a ZTE, majd a visszavágón megsérült egyik meghatározó játékosa, Halász István. Talán ennek is köszönhető, hogy drámai csatában egyetlen pontos előnnyel nyert és jutott fel az NB-I-be a ZTE.

A zalai összeállítás: Halász (2), Németh (17), Ivánkovics (4), Vágvölgyi (4), Lázár (10). Csere: Mónok (2), Magyar (7), Góczán (2), Herényi (-). Edző: Kristóf László.

A ZTE első NB I-es mérkőzésén, az Oroszlány ellen még a bordásfalon is lógtak az emberek a munkacsarnokban. A zalaiak 100-67-re nyertek, és a századik pontot Ivánkovics István dobta.A 35 éve megrendezett búcsúmérkőzésén örömkosárlabdát rendeztek a társai, és nagy fölénnyel (81-58) győzték le a Videotont.

A hazai névsor: Magyar II. (8), Góczán (8), Szűcs (41), Vágvölgyi (4), Ivánkovics (-). Csere: Rózsás (14), Monok (-), Magyar I. (2), Szikes (2), Halász (2). Edző: Varga Ferenc.

Az emlékül kapott arany pecsétgyűrűt Ivánkovics István élete végéig nagy becsben tartotta. Visszavonulása után is közszeretetnek örvendett, a megyeszékhelyi piacon lévő családi vállalkozásukat naponta felkeresték a szurkolók. 2005. január 8-án, egy szívműtét után hunyt el Zalaegerszegen. - Ivánkovics „Ciniről” csak elfogultan tudok nyilatkozni, nagyon szerettem, igazi csapatjátékos volt. Egyedüli igazi egerszegiként a közönség kedvence volt. Amit tudott, mindig hozta a mérkőzéseken, kiválóan szedte a lepattanókat. Nagyon sajnálom, hogy már nincs köztünk! - emlékezett játékostársára Vágvölgyi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!