Sport

2017.04.14. 12:25

Huszonöt éves lett a ZAC: Jubileumi évkönyvet adnak ki és szeptemberben ünnepelnek

Pénteken ünnepelte megalapításának 25. évfordulóját a Zalaegerszegi Atlétikai Club. Egyelőre nem járt nagy csinnadrattával a jubileumi születésnap, de az év során lesz rá még alkalom, hogy méltóképpen megemlékezzenek a napjainkban Zalaszám-ZAC néven szereplő klub ünnepéről. Az ügyvezető igazgató, Szakály István szintén az alapítók egyike, nála jobban a klub történetét senki sem ismerheti.

Zalai Hírlap Sport

Szakály Istvánnal a hamarosan megjelenő jubileumi évkönyv tartalmából is csemegéztünk. Az, hogy 1991. április 14-én, Zalaegerszegen egy új egyesület szülessen, ennek megvoltak az előzményei. Tegyük hozzá, a kilencvenes évek eleje amúgy is az átalakulások, a megalakulások időszaka a sportban is. A nagy egyesületek kezdtek felbomlani, a szakosztályok önállósodtak. Zalaegerszegen a ZTE atlétikai szakosztályából alakult meg a ZAC, 23 alapító taggal.

A jubileumi évkönyv előszavában Szakály István ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: "Az alapítók, az egyesületi tagok, a MASZ elnöksége, Zalaegerszeg önkormányzata, a támogatók fellélegezhettek, hisz az új egyesület túlélte az első nehéz évet. Bár az otthagyott ZTE részéről volt némi utánakiabálás, de a hangjuk beleveszett a pusztaságba. Az első évadunk legeslegnagyobb sikere az volt, hogy Kozáry Ági személyében a ZAC adta Zalaegerszeg város történetének legelső olimpikonját. Bizonyos politikusok, magukat sporttörténésznek kikiáltó lokálpatrióta zalaegerszegiek minden Zalában született, olimpiát megjárt sportolót kikiáltottak zalaegerszegi olimpikonnak. De a tény az, hogy Zalaegerszegnek 1992-ig nem volt megtartó képessége, hogy zalaegerszegi születésű, Zalaegerszegen felnőtt, zalaegerszegi sportegyesület színeiben olimpiára kijutó sportolója legyen. Nos, a Zalaegerszegi Atlétikai Club négy hónap alatt 'megszülte' azt, amit a városa 96 évig nem tudott."

Kozáry Ágnes az első zalaegerszegi olimpikon, hiszen helyi sportegyesület sportolójaként először indulhatott olimpián.

Kozáry Ágnes után aztán újabb olimpikonokkal is büszkélkedhetett a Royal Sped ZAC, 2005-től napjainkig pedig már Zalaszám-ZAC néven szereplő egyesület. Szakály István hozzáfűzte, a sportbizottság vezetője kérésére lett olimpikonjuk 2004-ben
Athénban, sőt a 2006-os téli olimpián Torinóban. Horváth Gergely Athénban gerelyhajításban, Torinóban pedig bob négyesben képviselte Zala-egerszeget és a Royal Sped ZAC-ot. 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban Kálovics Anikó hosszútávfutásban - ekkor már mindkétszer Zalaszám ZAC színekben lett olimpikon.

S ha már a nevek így szóba kerültek, az egerszegi atlétáknak már korábban is volt névadójuk. 1989-től például ZTE-Építők néven szerepeltek. Szakály István erről így emlékezik meg a kiadványban:

"Volt valaha a ZTE 'nagykalap' - Újvári Sándor megyei tanácselnök támogatásával. Ez azt jelentette, hogy a ZTE - 16, majd 13 szakosztályt működtető - sportegyesület kapott egy nagyobb összeget, amit az elnökség 16, majd 13 felé osztott. Hiába tartottuk mi magunkat a leg-eredményesebbnek, a foci, a férfi kosárlabda, a női kosárlabda, a röplabda vitte a költségek 90 százalékát. Az atlétikának a morzsák jutottak. 1987-ben viszont a MASZ akkori elnöke - Békesi László - jóvoltából, eredményeink láttán rekortánpályát kaptunk. Az építésben szerepelt vállalt zalai építőipari cégek vezetői a pálya-avatón felvállalták, hogy külön összeggel az atlétikát szeretnék szponzorálni. Ezért vettük fel a ZTE-Építők nevet. Igen ám! Amennyivel támogatott minket a KÉV, Zalakerámia, ZÁÉV, Tanép négyesfogat, annyival kevesebbet kaptunk a közösből."

Kálovics Anikó, aki ZAC-színekben Pekingben és Londonban indult

Amikor pedig már Zalaegerszegi Atlétikai Club néven működtek, a támogatói kör mind hangsúlyosabbá vált az életükben.

"1993-ban elnyertük azt a lehetőséget, hogy Magyarországot mi képviseljük a női Bajnokcsoportok Európa Kupáján. Ciprusra nagy költség lett volna utazni. Ehhez bizony kellett egy nagyobb támogató. Az előtte nemrég alakult Royal Sped Kft. cégtulajdonosát, Németh Ferencet kerestem fel, hogy reklámozás jegyében vállalja fel az utazási költségeinket. A nagyszerű ember, a későbbi jó barát kollégáival egyeztetett és felvállalta a szponzorációt. Miután a kiváló 8. helyezést sikerült megszereznünk a BEK-ben, hazatérésünk után névhasználati szerződést kötöttünk a Royal Sped Kft.-vel és 1993 és 2005 között büszkén viseltük a Royal Sped-ZAC nevet. Amikor aztán dr. Szász Péter, a Zalaszám vezetője 2005. március 8-án meghallgatta sirámaimat, s 10 nap gondolkodási idő után március 18-án közgyűlésen hitelesítettük, hogy Zalaszám-ZAC lett az egyesület neve.

Szakály István a ZAC vezetőiről sem feledkezett meg, hiszen megfogalmazása szerint rövid és hosszú távon csak úgy működik a társadalmi egyesülés, ha élére köztiszteletben álló önkéntes vezetőket választasz meg. André Béla, Tóth Zoltán, Németh Ferenc, Kondor Zsolt, dr. Szász Péter, Kámán Vilmos az eddigi elnökök, a tiszteletbeli elnöki tisztet a klubalapító dr. Zumbok Ferenc töltötte be haláláig.

Kámán Ferenc vezetőedző alapító tag a ZAC-ban. A képen tanítványával, Szűcs Valdó gátfutóval, aki a következő olimpikonjuk lehet Fotó: Pezzetta Umberto, Katona Tibor

Ami a szakmai munkát illeti, az egyesület nevelőedzői 2-4 év előkészítés után irányítják a palántákat szakági edzőkhöz, akik ifjúsági koruktól már komolyan versenyeztetik a bajnokjelölteket. A klub 25 évvel ezelőtti megalakulásakor az alapító tagok derékhada edző volt. Közülük aktív edzőként Kámán Ferenc vezetőedző ma is a ZAC oszlopos tagja, Csiszár Attila az utánpótlás vezetőedző és Laczkó László edzőként segíti ma is a ZAC munkáját. Jelenleg Kámán Ferenc a SPORT XXI program országos vezetője. Bella Attila pedig regionális igazgató. Óriási elismerése ez a klub személyzeti munkájának.

Természetesen az elmúlt 25 esztendő legfontosabb sikereit is csokorba gyűjtötték. Felsorolni ezeket tételesen most túl hosszú lista lenne. A Szakály István által összegyűjtött adatok viszont beszédesek. Vagyis az elmúlt negyedszázadban a ZAC 329 támogatót, szponzort nyert meg magának. Ez idő alatt 53 felnőtt válogatottal büszkélkedhetett, 515 országos bajnoki aranyat nyertek sportolóik, továbbá 409 ezüstöt és 429 bronzérmet.

Innen folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!