Sport

2017.07.21. 19:15

Világbajnok lett Szatmári András kardozó

Huszonhét év elteltével avattak ismét magyar győztest férfi kard egyéniben azután, hogy 1990-ben Nébald György bizonyult a legjobbnak.

A világranglista tizedik helyezettje nehéz ágon jutott el az esti négyes döntőig: előbb a világ- és Európa-bajnok orosz Venjamin Resetnyikovot győzte le, majd az ukrán Dmitro Pundikon túljutva az idén Európa-bajnok német Max Hartung ellen nyert, végül a biztos éremszerzésért tizenegy találatnyi különbséggel lelépte az izraeli színekben versenyző Kostiantyn Voronovot.

A döntőbe kerülésért rendezett asszóban a francia Vincent Anstett ellen is dinamikusan kezdett, s bár később szoros lett az állás, a végére négy tusra nőtt a különbség.

Az aranyéremért a világranglista negyedikje, Gu Bon Gil volt az ellenfele a magyar vívónak, aki idén már jelezte, hogy számolni kell vele: februárban megnyerte az egyik legnagyobb presztízsű világkupaversenyt Padovában.

A döntőt a 28 éves, egyéniben korábban világbajnoki ezüst- és bronzérmes, csapatban, Londonban olimpiai bajnok Gu kezdte határozottabban. Nagyon szilárdan állt a lábán, jól tartotta a távolságot és rendre eltalálta Szatmárit a pást végén. Dinamikus vívása eredményes volt, 7-2-re elhúzott, majd az egyperces szünet az ő 8-4-es vezetésénél kezdődött. A folytatásra a magyar kardozó taktikát váltott, nem ment bele a futásba, igyekezett a pást közepén tust adni, amivel meg is zavarta a dél-koreai vívót. Nyolc-nyolcnál utolérte, majd 10-10-et követően először vezetett az asszó során. Még akkor sem tört meg a lendülete, amikor 12-10-es előnyénél a zsűri neki ítélte az újabb találatot, de Gu videóbírót kért, és 13-10 helyett 12-11-re módosult az állás. Mindjárt jött egy gyors magyar támadás, s aztán további két akciót is sikeresen fejezett be Szatmári.

Az internetes közvetítés azzal zárult, hogy a magyar kardozó örömittasan üvölt, majd a magyar küldöttség a magasba dobálja őt.
A 24 éves Szatmárinak eddig csapatban voltak érmei világversenyekről: vb-n végzett második és harmadik helyen, illetve az idei Eb-n nyert bronzot.

Eredmények (a vb honlapjáról):
a 64 között:
Szatmári András-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-11
Szilágyi Áron-Ruangrit Haekerd (thaiföldi) 15-6
Gémesi Csanád-William Deary (brit) 15-12
Decsi Tamás-Tokunan Kenta (japán) 15-11 
a 32 között:
Szatmári-Dmitro Pundik (ukrán) 15-7
Szilágyi-James Honeybone (brit) 15-10
Kamil Ibragimov (orosz)-Gémesi 15-10
Luigi Samele (olasz)-Decsi 15-5
a 16 között:
Szatmári-Max Hartung (német) 15-11
Ibragimov-Szilágyi 15-12
negyeddöntő:
Ibragimov-Oh Szan Uk (dél-koreai) 15-10
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Luca Curatoli (olasz) 15-11
Vincent Anstett (francia)-Ali Pakdaman (iráni) 15-10
Szatmári-Kostiantyn Voronov (izraeli) 15-4
elődöntő:
Gu-Ibragimov 15-10
Szatmári-Anstett 15-11
döntő:
Szatmári-Gu 15-11
A végeredmény: 1. Szatmári András, 2. Gu Bon Gil, 3. Kamil Ibragimov és Vincent Anstett, ... 9. Szilágyi Áron, ... 21. Gémesi Csanád, ... 24. Decsi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!