futócéllövő-­Európa-bajnokság

2019.07.12. 20:00

Vegyes csapatban orosz siker született, ötödik lett Körtvélyessy Gabriella és Tasi Tamás

Pénteken a 40 lövéses vegyes csapatversennyel folytatódott az 50 méteres futócéllövő-­Európa-bajnokság a településen lévő Sportlőtér Centrumban, ahol orosz siker született.

Góth Imre

Körtvélyessy Gabriella és Tasi Tamás az ötödik helyen végzett. A szétlövésben nem sok hiányzott nekik, hogy az érmekért csatázzanak Fotó: Góth Imre

A 40 lövéses vegyes csapatverseny első alkalommal szerepelt az Európa-bajnokság programjában a klasszikus 20+20-as szám átalakított, továbbfejlesztett változataként. A bemutatkozott szám lényege, hogy a lőállásban lévő férfi és női lövész felváltva lőnek az előttük véletlenszerűen, hol a gyors, hol a lassú tempónál megszokott céltáblára. Így a szám duplán is vegyesnek tekinthető. A lövészek egyenként csak 20 lövést adnak le, ennek ellenére fizikailag és mentálisan igen magas szintű figyelmet és felkészültséget jelentő erőpróbát jelent ez a fajta versenyforma. A győztes eredmény itt is alap Európa-csúcsnak számít, amit Gyenesdiáson állítottak fel először.

Körtvélyessy Gabriella és Tasi Tamás az ötödik helyen végzett. A szétlövésben nem sok hiányzott nekik, hogy az érmekért csatázzanak Fotó: Góth Imre

Magyar részről a Major Veronika és Sike József alkotta páros kezdte a pénteki napot. A második sorozatuk gyengébbre sikerült, így 369 körrel a 8. helyen zártak. Az íjászatban kétszeres Európa-bajnok Bedekovich Viktória Boros Lászlóval állt párba, ők 337 körrel a 13. lettek. Aztán Körtvélyessy Gabriella és Tasi Tamás 378 kört lőtt és sokáig az érmekért kiírt, ráadást jelentő első négy között álltak. Aztán jöttek az oroszok és az utolsó sorozatban beelőztek a csoportban, így a 2–5. helyezettek között mindössze egy kör volt a különbség. Emiatt a mieinknek a délután folyamán következett egy szétlövés a finn–ukrán kettős, Lah­dekorpi, Honcharova páros ellen, akik szintén 378 kört értek el, s végül egy kicsivel ők jöttek ki jobban a ráadásból, így Körtvélyessy Gabriella és Tasi Tamás az 5. helyen zárt. Az érmekért kiírt párharcok után Európa-bajnok lett az orosz Olga Stepanova, Maxim Stepanov páros.

A felnőttekkel párhuzamosan a junior korosztály képviselői is összemérik tudásukat. Pénteken a magyar csapat tagjai nagyjából azonos teljesítményt nyújtottak: 7. Csányi Borbála–Haris Ferenc 348, 8. Bangó Zsófia–Lengyel Márton 347, 9. Nagy Viktória–Nagy Richárd 346 körrel.

A mai napon a klasszikus 20+20-as szám első sorozatára kerül sor, a másodikra vasárnap, majd az ünnepélyes érem­osztóval zárul az Eb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában