Sport

2017.03.24. 19:45

Végh Gábor: a stadion a szurkolóké, ami legyen igazi oroszlánbarlang!

Zalaegerszeg - Szombaton a felújított ZTE-stadion ünnepélyes átadásával egy régi vágya teljesül nemcsak a ZTE FC-nek, hanem a városnak is. Ennek apropóján Végh Gáborral, a ZTE FC többségi tulajdonosával beszélgettünk eddigi szerepvállalásáról, valamint arról, hogy szeretné, ha a csapat és a szurkolók igazi otthona lenne az új aréna.

Kerkai Attila

Ünnepre készülnek tehát Egerszegen, de beszélgetésünk a napi aktualitást sem nélkülözhette. A Balmazújváros elleni 4-1-es siker után nyilatkozott a ZTE FC többségi tulajdonosa, három nappal azután, hogy a csapat kikapott a Ceglédtől.

- Egy érzelmi utazást jelent a két meccs közötti időszak. Csütörtökön még egy kiábrándító vereség, ma pedig a mezőny legkiegyensúlyozottabb csapata ellen magabiztos sikert ünnepelhetünk - kezdte ezzel a beszélgetést Végh Gábor. - Talán ez is mutatja, hogy egy nagyon fiatal csapat a miénk, az NB II legfiatalabb átlagéletkorával. Nálunk játszanak a legfiatalabb labdarúgók is, ami abszolút tudatos. Akik most az első csapatban játszanak, három éve abban az ifjúsági együttesben futballoztak, akik feljutottak a kiemelt bajnokságba. A jelenlegi utánpótlás-válogatottakban nyolc játékosunk szerepel. Soha ennyien még nem képviselték a ZTE FC-t. Azt mondani tehát, hogy nincsenek tehetségeink, nem igaz. Én már most látom az U17-es együttesben azokat, akik egy év múlva akár már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatnak. Lehet, hogy az eredményességre ez még rámegy, ám én egy tudatosan felépített klubot szeretnék. Mindig előre látni, hogy mi fog történni az elkövetkező fél vagy egy évben.

Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa azt szeretné, ha a szurkolók értenék a törekvéseiket  Fotó: Katona Tibor

- A ZTE FC esetében örök téma, hogy mikor juthat vissza az élvonalba. Belátható időn belül lesz erre esély?

- A célunk továbbra is az, hogy a város és a megye tehetősebb vállalkozásait megnyerjük partnernek. Enélkül az NB I-ről álmodozni felesleges. A saját vállalkozásom ereje és a város támogatása együttesen az élvonalhoz még kevés. Ám ugyanezt elmondtam három éve, amikor a klub többségi tulajdonosa lettem. Akkor két hét alatt kellett dönteni arról, hogy olyan sorsra jut-e a ZTE, mint később a Kaposvár, a Kecskemét vagy a Pécs. Konszolidálni kellett a helyzetet. Nem az NB I-ről lehetett beszélni, hanem akár a megyei első osztály lehetőségéről... Ebből kiindulva ez a három év egy sikertörténet. Mára a klubmodell olyan szakaszába jutottunk, amiről a fél NB I-es mezőny is csak álmodhat. És itt a felépítettségre, valamint a feltételekre gondolok. Megértem a szurkolók visszatérő elkeseredettségét, higgyék el, én is NB I-et akarok. Csak nincs értelme összevásorolni gyorsan egy csapatot, hogy utána a klub ugyanilyen gyorsan eladósodjon. Én azt vállaltam, hogy minden hónap tizedikén fizetés van és az elmúlt három évben ez így volt. Addig vagyok tulajdonos, amíg ezt tartani tudom. Azt kérem a szurkolóktól, kapcsolódjanak minél jobban be az életünkbe, lássanak bele a terveinkbe. Igen, célunk az NB I, de ehhez még jó pár dolognak teljesülnie kell.

- Beszélgetésünk apropója ünnepi eseményhez kötődik, hiszen átadják az új ZTE-stadiont. Ilyennek szerette volna látni?

- Igen, de túl is szárnyaltuk a várakozásokat. Sokkal több minden valósult meg, mint eredetileg tervbe volt véve: a fogadóépület, a shop, a kávézó, a sokkal jobb minőségű VIP-helyiségek. A szurkolók számára nem tíz, hanem tizennégy pénztárt építettünk, plusz mosdókat, több beléptetőkaput. Mindez az ő kiszolgálásuk érdekében történt. A stadionfejlesztésen túl a klub beruházásában a régi épületben megépült az utánpótlás számára egy öltözőblokk, továbbá két új nagy méretű füves pálya. Valamint egy új műfüves pálya épült, a régit pedig fejújítottuk. Folyamatban van egy atlétikai erősítő pálya kialakítása, külső parkolók készültek és egy biztonságos vasúti átjáró létesítése is folyamatban van.

- Létesítményhelyzet terén a ZTE FC ma valóban a hazai futball egyik irigyelt klubja. Miként szeretnék ezt kihasználni?

- A bajnoki találkozókon túl keressük a lehetőségeket, hogy akár nemzetközi meccseket is rendezzünk. Ám a legfontosabb, hogy a ZTE szurkolói értsék a törekvéseinket és jelenlétükkel biztassák, segítsék a csapatot. A jegybevétel is fontos, de az erkölcsi támogatás legalább ennyit ér. Azt szeretném, ha igazi oroszlánbarlang lenne a stadionunk, melyben az ellenfelek lépjenek félve pályára és ne a saját csapatunk.

- Ahogy említettük, ünnepre készülnek szombaton. Stadionavatásra, méghozzá a munkálatok megkezdése után tizenöt évvel, ami egy hosszú várakozás beteljesülése is.

- Büszkék vagyunk és örülünk, de ezzel így lehet a város vezetése is. Végre elmondhatjuk, hogy egy osztrák élvonalbeli csapat úgy érkezik hozzánk, hogy mi büszkélkedhetünk a stadionunkkal és nem fordítva. Azt szeretnénk, ha szurkolóink is büszkék lennének erre, hiszen a stadion nekik épült. A színház sem a színészeké, hanem a közönségé. Érezze mindenki jól magát ezen a napon. Nagyon sok vendégünk lesz, közéleti személyiségek, nagyvállalkozók, akik segítettek bennünket, továbbá a partnerklubok vezetői. Azt se feledjük, hogy komoly csapatok, a Sturm Graz és a Dunaszerdahely örömmel fogadták el a meghívásunkat erre az ünnepi eseményre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!