Sport

2017.08.15. 17:55

ZTE KK: Várják az új légiósokat

ZALAEGERSZEG - A légiósok szerződtetésével gyakorlatilag kialakult a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabdacsapatának kerete a következő szezonra. Bencze Tamás vezetőedzővel a csapat felkészülésének további menetrendjéről is beszélgettünk, érintve az új igazolásokat.

Kerkai Attila

Annyiban mindenképpen eltér majd az előttünk álló kosárlabda-bajnokság az előző két évitől, hogy a Zalakerámia-ZTE KK együttese négy légióssal kezdi meg az új szezont. A legutóbb bajnoki bronzérmet szerző egerszegi együttes tavaly és azelőtt is három külföldivel kezdett, s csak később erősített.

Mint megírtuk, hétfőn eldőlt, hogy a ZTE KK negyedik légiósa az amerikai center Maurice Jeffers lesz, előzőleg a horvát Ivica Radic, valamint az amerikai Rayshawn Simmons és Braxton Reeves szerződtetését jelentették be. A négy légiós egyelőre még nem edz a csapattal, hiszen csak a hét végén érkeznek Egerszegre. Mindenesetre Bencze Tamás vezetőedzőt a kedd délelőtti tréning után kértük arra, hogy mondja el, miért éppen rájuk esett a választásuk. Először is azt kérdeztük tőle: őket akarták leigazolni?

- A két újoncot igen, a másik két kosaras esetében voltak más elképzeléseink is, de különböző okok miatt az ő szerződtetésük nem valósult meg - válaszolta a kérdésre Bencze Tamás. - Az elsődleges szempontunk viszont végig az volt, hogy olyan játékosok kerüljenek hozzánk, akik beleillenek abba a stílusba, amit játszani akarunk. Márpedig ennek a feltételnek mind a négy új igazolásunk megfelel. A csapat magyar magja, ha nem is teljesen, de lényegében maradt, érkezett Horváth Ákos, aki teljesen beleillik abba a játékrendszerbe, amit mi elképzelünk. Érkezett még a fiatal Doktor Péter, akiről sok minden kiderülhet a szezon során, de az a biztos, hogy nálunk több lehetőséget kap majd, mint amit előző csapatánál.

 

A légiósokkal kapcsolatban pedig az is érdekelt bennünket, hogy milyen szempontok alapján esett rájuk a választás.

- Minden csapatba kell egy olyan játékos, aki jó értelemben véve "gátlástalan", tehát a kiélezett szituációkban is képes jó döntésekre - kezdte válaszát a szakvezető. - Nos, mi Reeves-ben láttuk meg ezt, irányítónak pedig Simmons érkezik, akiben az tűnt fel, hogy nagyon jól hozza helyzetbe a társakat. Vele szemben a mérce magas, hiszen az előző szezonban Ubilla ezt a feladatot nagyon magas szinten oldotta meg. Csakhogy, Simmons sokkal gyorsabban hozza meg a döntéseket, ezáltal az induló emberek is előbb kaphatják a labdát, ami által gyorsulhat a játékunk. A centerek esetében is az volt a szempontunk, hogy ismerjék azt a játékot, amit mi képzelünk el. A horvát Ivica Radic tudja ezt, és még alsóposztos játéka is van. Ő nem feltétlenül az a típusú kosaras, aki majd mindig zsákolni fog, viszont remekül helyezkedik. Centerposzton a maga 26 évével fiatalnak számít, ám éppen ezért, ereje teljében van, s ez sem hátrány. Maurice Jeffers jó egyetemi bajnokságból érkezik. Nem feltétlen lesz közöttük első és második számú center megkülönböztetés. Az ellenfélhez is igazodva, dől el, hogy mikor, melyikük játszik majd esetleg többet. A két magasember esetében pedig nagyon fontos, hogy egyikük sem már egy kialakult rendszerbe érkezik, mint legutóbb Wright, hanem a felkészülés elejétől velünk kezdik a munkát, ami így sokkal optimálisabb.

A négy légiós közül Ivica Radic és Rayshawn Simmons szerződése végleges, a két, európai színtéren újonc (Maurice Jeffers, Brexton Reeves) kosaras esetében 10 nap próbajáték után léphet életbe a szerződés. A csapat egyébként nagy szorgalommal edz, a nyári szabadságról mindenki jó állapotban tért vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!