JEGYZET

2019.08.22. 06:30

Tokióra tekintés

Bódi Csaba

Oscar Swahn nyomdokaiba lépni nem kis vállalás. Igaz, nem is lehetetlen. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a témát, azt mondhatjuk: elegendő hozzá megöregedni…

A svéd sportlövő a valaha volt legidősebb olimpiai résztvevőnek számít. A skandináv versenyző 72 évesen és 281 naposan vett részt az 1920-as antwerpeni olimpiai játékokon. Ezen túlmenően ő nyert a legidősebben olimpiai aranyérmet, amikor 64 évesen és 280 naposan győzött a 1912-es stockholmi ötkarikás játékok futószarvas-lövészetében.

Ezt a szót és versenyszámot, mármint a futószarvas-­lövészetet, érdemes kicsit ízlelgetni. Száz év múltán meglehetősen furcsa képet festene Tokióban hasonló produkció akkor is, ha ténylegesen nem az agancsos vadra lőttek, hanem szökkenő szarvast formázó céltáblára, később pedig (a 70-es évektől) vaddisznóra.

Magyarország sportlövészetben a nemzetek összesített éremtáblázatán a tizenegyedik helyen áll hét arany-, három ezüst- és hét bronzéremmel. Az újnak számító kilenc férfiszámból a gyorstüzelő pisztoly kategória az, amely a legtöbbször, 23 alkalommal szerepelt az olimpiai játékok műsorán.

Nos, ezek után célra tarthatunk, mi több, el is süthetjük a ravaszt. Merthogy sportlövőink hétvégén rendezett országos bajnokságán a gyorstüzelő pisztoly versenyszámban olyasvalaki szerzett bajnoki címet, aki, ha meglesz a kvótája, korelnökként vezetheti a magyar csapatot jövőre a japán fővárosban.

Takács Tibor 576 köregységgel végzett aranyérmesként, és ahhoz, hogy jó eséllyel jogosultságot szerezzen az olimpiára, már csupán négy kör szükséges.

Az Egri Polgári Lövészegylet válogatottjában „ez simán benne van”, különösen azt figyelembe véve, hogy míg tavaly több hullámvölgy is akadt a pályafutásában, az idén kiegyensúlyozottság és ehhez párosulva magas teljesítmény jellemzi.

Ahogy mondja, pillanatnyilag ötven százalék az esélye arra, hogy ott legyen az ötkarikás gépen, amely a Távol-Keletre repíti legjobbjainkat. A férfi sportlövők közül Péni István már szerzett kvótát, míg a nőknél Major Veronika és Mészáros Eszter számára nyílt meg az út a játékokra.

Takács úgy szövögeti a terveit, mint pók a hálóját. Rutinos sportlövőként jól tudja, mikor és hol, mennyi összpontosítás szükséges ahhoz, hogy az álma valóra váljon. Ha minden aszerint alakul, ahogy tervezi, akkor 53 évesen lőhet majd Tokióban.

És emiatt senki nem néz rá ferde szemmel, sőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!