kosárlabda

2019.02.09. 20:17

Több mint fél órán át vezetett a ZTE Szolnokon

A férfi kosárlabda élvonal 19. fordulójában a címvédő és éllovas Szolnoki Olaj vendége volt tegnap este a Zalakerámia-ZTE KK. Az egerszegieknek bravúr kellett volna egy győzelemhez, amiért sokat tettek, ám igyekezetüket végül nem koronázta siker.

Varga Andor

Szolnoki Olaj KK – Zalakerámia-ZTE KK 85-79 (17-22, 18-26, 22-17, 28-14)

Szolnok, 1500 néző. Jv.: Papp, Ádám, Balog.

Szolnok: Kovács P., S. Milosevic 8/3, N. Milosevic 4, Tóth Á. 12,

Vojvoda 14/3. Csere: Benke 12/3, Andric 27, Rowsey 8. Vezetőedző: Dragan

Aleksic.

ZTE: Ware 12/12, Thompson 24/12, Gulyás 4, Bagó 2, Agafonov 22/3. Csere:

Durázi 7, Kis, Doktor 8/6. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Kipontozódott: Durázi (38.).

Hazai oldalon a hét közben lezárt nemzetközi szereplés nyomán fellépő fáradtság okozott fejtörést a szakvezetésnek a meccs előtt, míg a ZTE KK az utolsó pillanatban váratlanul megfogyatkozott: a csapatkapitány Szabó Zsolt betegség miatt maradt ki a keretből. A kék-fehérek helyzetén az sem javított, hogy pénteken este végre sikerült betölteni a negyedik légiós pozícióját: az eddig Szegeden szerepelt amerikai Tyrell Christopher Bellott-Green (röviden: Green) érkezett a klubhoz, ám Szolnokon még nem léphetett pályára.

Három percen át csupán 2 pont született a meccsen, azokat a házigazda szerezte, de a ZTE labdalopások után fordított (4. p.: 2-8). Úgy tűnt, az Olaj nem pörgött fel megfelelően a meccs elején, a zalaiaknál pedig nyoma sem volt kishitűségnek a jelenlegi legjobb magyar csapat csarnokában. (Persze a Falco elleni diadal után miért is lett volna...) A 7. percben 8-15-nél a hazaiak időkéréssel próbáltak javítani helyzetükön, ennek, valamint a vendégek cseréinek is lehetett köze hozzá, hogy 10-20 után a negyed vége előtt a bajnok jelentősen visszazárkózott (17-20). Az első negyedben egyetlen hárompontos kosár született (Ware érdeme), a másodikat viszont rögtön hárommal (ebből kétszer Thompson) nyitotta a nem mellesleg kiválóan is védekező ZTE (14. p.: 19-33). Amikor a negyed közepén Doktor is betalált kétszer távolról, elképesztő módon 42-22-re vezetett már a vendégcsapat. A zalaiak felszabadultan játszottak, a Tisza-partiak pedig ebben az időszakban többet törődtek a játékvezetőkkel, mint a labdával, és ez is a Zete malmára hajtotta a vizet. A félidő hajrájára belefáradt kissé saját nagyszerű játékába a ZTE, a Szolnok viszont „csak” 35-48-ig tudott

felzárkózni.

A vendégek egyik vezére, Thompson 3 faultról indult a második félidőnek, ez nem volt kifejezetten jó hír. A 24. perc elején 58-41-re vezetett a ZTE, miközben a Szolnok valamivel jobban védekezett, de továbbra is sok labdát eladott. A következő percekben megállt a pontszerzés a vendégeknél, és amikor a 26. percben Vojvoda az első kosarát dobta (egy triplát), tíz pontra felzárkózott az Olaj (48-58). A házigazda egyre inkább belelendült (27. p.: 54-60), de a ZTE nem hagyta magát: Doktor ügyeskedett, majd Agafonov dobott távolit, és megint lélegzethez jutottak a vendégek (29. p.: 56-65). Vojvoda három duplájával indult a záró negyed (63-66), miközben a vendégek kulcsemberei – cseppet sem meglepő módon – fáradni látszottak. A 33. percben 66-66-nál érte utol ellenfelét a listavezető, majd Benke kosarával a találkozó során másodszor vezetettek a hazaiak. Nem látszott rá nagy esély, hogy a ZTE még újítani tud, de az aktuális erőviszonyokat tekintve az is nagy dolog volt, hogy még meccsben volt a gárda. A 38. percben 20-6 volt a negyed részeredménye a Szolnok javára, a hazai csapat legjobbjai, Benke és pláne Andric ekkor már nagyon éltek. Az utolsó perc négypontos szolnoki előnnyel és labdabirtoklással kezdődött, a ZTE pedig innen nem tudott olyan csodát tenni, mint a Falco elleni végjátékban. Ám a csapat a tegnap esti teljesítményért így is minden dicséretet megérdemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában