Tokió 2020

2019.06.12. 14:35

Tíz díjugrató csapat küzd majd egy kvótáért Budapesten

Tíz díjugrató csapat indul június utolsó hétvégéjén a Nemzeti Lovardában, ahol egy kvótát lehet szerezni a tokiói olimpiára.

„A térség országainak február végéig kellett dönteniük, hogy a moszkvai vagy a budapesti viadalon szállnak harcba az ötkarikás indulási jogért. Nálunk pénteken, az orosz fővárosban vasárnap derül majd ki, mely ország triója utazhat Tokióba” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára, aki hozzátette, sokat számíthat a hazai közönség, mert a magyar lovasok rendre jobban szerepelnek itthon.

A sportvezető kiemelte, csütörtöktől vasárnapig 14 versenyszámra kerül sor, amelyek összdíjazása 132 ezer euró. Lesz négy kiemelt verseny, amelyen világranglistapontot lehet gyűjteni, ezek pénzdíja egyenként eléri a 25 ezer eurót. Kifejtette, a pontszerző viadaloknak azért van jelentősége, mert ha a csapat nem szerzi meg a kvótát, akkor egyéniben a világranglistáról lehet kijutni a jövő évi játékokra.

Szotyori Nagy Kristóf, a díjugrató szakág elnöke elmondta, a résztvevők közül az ukránok számítanak favoritnak, de nagyon erős a cseh csapat is, illetve meglepetést okozhat a török és a görög együttes. Szerinte Moszkvában a lengyel, az izraeli és a házigazda orosz csapat harcol majd a tokiói repülőjegyért.

A magyarok esélyeiről úgy nyilatkozott: nagy csapás volt, hogy a Krucsó Szabolcs által lovagolt Chacco Blue II-t eladták, mivel a párosuk nagy szerepet játszott az elmúlt évek sikereiben. A hazai együttesben így Szabó Gábor, Horváth Balázs, Hugyecz Mariann, ifj. Kövy András és Szász Sándor került, közülük négyen indulnak majd, s mindig a legjobb három eredménye számít a csapatversenyben.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a magyar csapat legutóbb az 1980-as, moszkvai olimpián szerepelt, míg egyéniben az 1992-es, barcelonai játékokon volt magyar induló. Hozzátette, a korábbi játékokhoz képest a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió egy helyett két csapatkvótát kapott, melyből egyet-egyet lehet megszerezni Moszkvában és Budapesten. A magyarok nyolc éve negyedikként, legutóbb pedig harmadikként végezve maradtak le az olimpiáról, mindkétszer az ukránok győztek és jutottak indulási joghoz.

Budai Gyula, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa közölte: a magyar állam felismerte, hogy a három olimpiai szakágat fel kell emelni hosszú távon, így az emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően a következő olimpiára már nagyobb sansza lesz a magyaroknak kiharcolni a részvételt.

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy 300-350 lovat várnak a versenyhétvégére, amelynek kezdetére befejeződik a legújabb beruházás, s így már 220 állandó boxszal áll a versenyzők rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában