Sport

2017.08.18. 15:45

Átrendeződnek az erőviszonyok - A kanizsai Horváth István a tenisz szakág vezetőjeként szerepelt a siketlimpián

PARASPORT A törökországi Samsun városában rendezték meg a 23. nyári siketlimpiát. A nagykanizsai Horváth István a tenisz szakág vezetőjeként szerepelt a játékokon, amelyen a magyar válogatott a 97 részt vevő ország rangsorában az első harminc között végzett az összesített eredmények alapján.

Benedek Bálint

Az eseményt rendező törökök bizonyítani szerettek volna, ezért minden biztonsági intézkedést bevetettek a sportolók védelme érdekében. Horváth István elmondta, hogy nemcsak arcfelismerő rendszert telepítettek a helyszínre, de még ujjlenyomatot is vettek a versenyzőktől. Sőt, a nézőket alapos átvizsgálás és előzetes regisztráció után előre kijelölt szektorokba irányítottak minden egyes helyszínen. Az indulóknak pedig városszerte rendőri felvezetés járt, és mindenütt fegyveres katonák álltak őrt.

- Olykor feszélyezett bennünket ez a felhajtás és megvallom, túlzásnak is éreztük a fokozott védelmet, másfelől viszont jól is esett ez a ki-emelt törődés - mesélte tovább tapasztalatait Horváth István. - A pazar show-műsorral kísért nyitóünnepséget még a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is megtisztelte jelenlétével. A viadalon 97 ország 3500 sportolója indult, köztük a 29 versenyzőt felvonultató magyar csapat. Ehhez a létszámhoz jöttek még az edzők, az orvosok és az egyéb segítők. Azonban a büszkeség mellett nagy szívfájdalmam, hogy a nemzeti válogatottunk egyetlen labdás csapatsportban sem kvalifikálta magát az idei nyári játékokra.

Horváth István az egyik helyszínen. A tenisz szakágvezető szerint a török szervezők remekeltek

A magyarok tehát kizárólag egyéni sportágakban küzdöttek. A kiváló felkészülésüket mutatja, hogy atlétikában és úszásban több versenyző is döntőbe került, ami történelmi tett, hiszen harminc évvel ezelőtt sikerült utoljára.

- Teniszben a salakpályán siketlimpiai bajnok és bronz-érmes Máthé Gábor, valamint társa, Varkoly Gábor öltötte magára a nemzetiszínű mezt - mesélte a szakágvezető. - Ezúttal gyors betonpálya fogadott bennünket, ami nem fekszik a mi indulóinknak, pedig Máthé Szófiában győzött. Ám most sem lehet oka a panaszra: a nyolc között egy venezuelaitól kapott ki és az 5. helyen végzett. Párosban Varkoly Gáborral a 16 közé jutottak, ahol a háromszoros világ- és olimpiai bajnok franciák állták útjukat. Akik egyébként a Roland Garros párizsi salakpályás Grand Slam-versenyén is indulnak évről évre az ép teniszezők között, tehát nem akárkik. A magyarok két szoros játékban kaptak ki, így nem kerültek a nyolc közé.

A siketlimpia résztvevői valóban szívükbe zárták a 2017-es játékok helyszínét, a török Samsun városát

Horváth István elmondása szerint több sportágban komoly átrendeződés volt tapasztalható az idei siketlimpián. Maradva a tenisznél: férfi egyesben egy 17 éves cseh fiatal nyert, de más vetélkedések esetében is előfordult, hogy csupa 20 év alatti sportoló állt a dobogón az eredményhirdetésnél.

A samsuni siketlimpián a tenisz szakág vezetőjeként még egy óriási teniszütőt is kapott ajándékba - Fotó: Horváth István

A magyarok közül egyedül az újpesti sportlövő, Biatovszki Míra tudott érmet szerezni, egy bronzot. Illetve a csapat számos pontszerző helynek örülhetett. Horváth István így összegzett: ezúttal kevesebb érmet szereztek ugyan, mint legutóbb, Szófiában, ám most több olimpiai pontot gyűjtöttek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!