Sport

2017.05.30. 17:50

Szabó Rajmund ifjúsági bajnok 200 m háton

ZALAEGERSZEG Egy hónap alatt négy másodpercet fejlődött legjobb eredménye, s ezzel Szabó Rajmund mindenkit meglepett: az EuropTec-ZÚK úszója a hét végi ifjúsági országos bajnokságon megnyerte a 200 m hátúszást, 100 m háton pedig harmadik lett. Sportága első zalai fiú ifjúsági bajnoka lett az egerszegi fiú.

Kerkai Attila

Erre mondják, a legjobbkor kell a legjobb eredményt produkálni. Ami igaz is. A Hódmezővársárhelyen rendezett idei ifjúsági úszó országos bajnokságra az 1999-ben született Szabó Rajmund úgy utazott el, hogy "benne volt" az eredmény. Mégpedig azért, mert az egy hónappal korábbi felnőtt ob-n is már jól úszott: 200 m háton, akkor a B-döntőben 2. lett, de a mostani eredménye mindent felülír.

- Már a felnőtt bajnokságon elért eredménynek is nagyon örültem, de nem is tudom igazából, hogyan jött ki belőlem most ekkora javulás - ismerte el Szabó Rajmund, akinek persze megvan az észszerű és logikus magyarázata is. - Szerintem mindenkit megleptem ezzel az eredménnyel, de az az igazság, hogy az elmúlt egy hónapban sokat dolgoztam. Korábban iskolai elfoglaltság miatt nem tudtam annyit edzeni, mint szerettem volna, de az ifi bajnokság előtt két hetet edzőtáboroztunk, ami sokat segített.

Horváth Csaba edző (balról) és Szabó Rajmund: mindketten elégedettek lehetnek egy bajnoki cím után Fotó: Szekeres Péter

Hódmezővásárhelyen az ifjúsági ob előfutamában már egyéni rekordot úszott Szabó Rajmund (2:06,36), aki aztán a 200 m hát döntőjében "robbantott": győztes ideje 2:02,69 lett, amire nem volt válasza a riválisoknak. Amit sajnálhat, hogy nem lesz még egy verseny, mert nagyon közel került az ifi Eb és világbajnoki szintidőhöz.

- Tényleg meglepett bennünket Rajmund remeklése - vette át a szót edzője, Horváth Csaba. - A mostani eredménye felnőtt világbajnoki B-szint, s ez is mutatja, milyen erős időeredmény. Alig maradt el a korosztályos világversenyekre megállapított magyar szintidőtől, amiről azért illik azt is tudni: az elmúlt három Eb és vb 6. legjobb idejének az átlaga.

Szabó Rajmund az első zalai úszó ifjúsági országos bajnok, amit megemlítve neki kissé szabadkozott, de azért egy kamasz őszinteségével és humorával "nem hagyta" szó nélkül sem:

- Valamikor el kellett kezdeni...

Az ifjú bajnoknak egyébként lehetett példaképe, például nővére, Szabó Rebeka, aki szintén az EuropTec-ZÚK színeiben, ugyancsak 200 m hátom volt ifjúsági ob-n bronzérmes. Édesapja pedig a ZTE FC labdarúgócsapatának korábbi középső védője, Szabó I Zsolt.

Szabó Rajmund másik érme, a 100 m háton szerezett bronz szintén a meglepetés kategóriájába tartozott, hiszen 57,43 mp-es eredménye szintén hatalmas egyéni csúcs, 50 m háton pedig 5. lett (27,36).

Az EuropTec-ZÚK tagjai közül Betlehem Dorka (2001) 1500 m gyorsúszásban a 8. helyen végzett a döntőben 18:25,73 perccel. Gergye Ákos (2002) az 50 m, 100 m, 200 m hátúszás számokban középdöntőig jutott, ahol egyéni legjobb időeredményei mellett 50 m és 100 m háton évjáratos megyecsúcsot állított be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!