Sport

2015.08.28. 15:45

Simon Attilát a Balaton vonzotta Keszthelyre, de nyert is

Keszthely - A korábbiaknál több, 21 külföldi játékos is asztalhoz ült a pénteken befejeződött 34. Nemzetközi Sakkversenyen, melyen összesen 90 nevező vett részt.

Keszey Ágnes

A nemzetközi sakkversenyen még a múlt heti nyitónapon a nagy esélyek között emlegették a tavalyi győztest, Havanecz Biankát, aki idén második lett, a két évvel ezelőtti nyertes, Takács Balázs pedig most a harmadik helyet szerezte meg.

- Simon Attila személyében egy olyan mezőkövesdi fiatalember nyerte meg a versenyt, aki másodszor jött ide, de a tavalyi eredménye alapján nem volt a győzelemre esélyesek között. Most fölényesen nyert - elemezte a végeredményt Szalai István, a torna főszervezője.

A győztes, Simon Attila, a versenynek otthont adó város polgármesterével Ruzsics Ferenccel Fotó: Keszey Ágnes

A svájci rendszerben lebonyolított fordulók versenybíró bizottságának elnöke a hagyományok szerint idén is Györkös Lajos volt, aki kérésünkre felidézte az utolsó két fordulót, amelyben már a mezőkövesdi sakkozó győzelme előrelátható volt.

- Csütörtökön volt a fordulópont, amikor a tavalyi győztessel Havanecz Biankával játszott. Egy pont hátránya volt, győzelem esetén be tudta volna fogni, s akkor valószínűleg ő lett volna az első. Sokáig próbálkozott, de időzavarba került, s mindkét fél számára megfelelő volt a döntetlen Az utolsó napon Jansen FIDE-mesterrel viszonylag gyorsan döntetlen lett a parti, így Simon Attila egy pont különbséggel győzött - elemezte a bíró.

Izgalmas verseny után az első három helyezett: Takács Balázs, Simon Attila és Havanecz Bianka  Fotó: Keszey Ágnes

A fiatal nyertes hat éves kora óta, tizenhat éve sakkozik. Lapunknak elmesélte, hogy elsősorban a Balaton vonzotta, nem a győzelem.

- Életemben először ezt a versenyt vettem igazán komolyan. A hetedik forduló után fordultak igazán komolyra a dolgok. Az órákig tartó készülések meghozták a győzelmet Az ötödik lépésben ajánlottam a döntetlent, az ellenfél belecsapott a kezembe, s el sem hittem hirtelen, hogy nyertem. Furcsa érzés... - összegezett a győztes Simon Attila.

A végeredmény: 1. Simon Attila 7,5, 2. Havanecz Bianka 6,5, 3. Takács Balázs 6,5.

A versenyen különdíjakat is kiosztottak. A legjobb zalai sakkozónak járó elismerést az egyaránt az Aquaprofit-NTSK színeiben játszó Sipos János és Havanecz Bianka kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!