izgalmas futam

2018.04.15. 10:31

Ricciardo nyerte a Kínai Nagydíjat

Majdnem egy év után nyert ismét a Red Bull pilótája.

Sanghaj, 2018. április 15. Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál versenyzője a trófeával a pódiumon, miután győzött a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Kínai Nagydíján Sanghajban 2018. április 15-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Diego Azubel

Az élről induló Sebastian Vettel jól kapta el a rajtot, és megőrizte az első helyet, mögötte azonban bőven történt változás a sorrendet illetően. Az ötödik helyről rajtoló Max Verstappen két pozíciót is javított – először Lewis Hamiltont, majd Kimi Räikkönent utasította maga mögé. A finn mellett honfitársa, Valtteri Bottas is elment, így rögtön két helyet rontott az első körben – írja a nemzetisport.hu.

Brendon Hartley kezdte meg a kerékcserék sorozatát a 11. körben, az viszont, ami 10 körrel később történt a bokszkiállásokat követően, nagyobb jelentőséggel bírt – vagyis akkor még úgy tűnt. Miután ugyanis teljesítette a kerékcserét Bottas, az élen álló Vettel is jött friss abroncsokért, azonban az egykörös differencia elég volt a Mercedesnek ahhoz, hogy Bottas átugorja Vettelt. Ők ketten később Räikkönent is maguk mögé utasították – ennek azonban nem volt nagy jelentősége, ugyanis a finn csak azért állt az élen, mert még nem járt a bokszban. Ezzel egy ideig Bottas vezette a versenyt.

A két Toro Rosso okozott némi izgalmat, majd biztonsági autós fázist 31. körben. Pierre Gasly próbálta megelőzni Brendon Hartleyt, ám a francia szerint csapattársa „rázárta az ajtót„. A versenybírák viszont Gaslyt találták hibásnak az ütközésért, így 10 másodperces időbüntetéssel sújtották a franciát. A versenyt mellesleg mindkét pilóta folytatni tudta – egészen addig, míg néhány körrel a vége előtt Hartley ki nem állt –, de annyi törmelék került a pályára, hogy a takarítás időtartamára a pályára kellett küldeni a safety cart.

Ez pedig mindent megváltoztatott! Ricciardo lendületbe került, és az újraindítást követően követően megelőzte Räikkönent. Ám ez csak a kezdet volt, ugyanis utána Hamiltont, Vettelt és Bottast is maga mögé utasította. Az utolsó előzés pedig azt jelentette, hogy átvette a vezetést.

Verstappen a másik Red Bull-lal is belelendült: a holland meg is előzte Hamiltont, ám mikor Vettellel próbálta megtenni ugyanezt, hibázott és megforgatta a vb-összetettet vezető németet. Vettel így visszaesett a 7. helyre, később pedig Alonso is megelőzte a sérült vörös autót. Ezzel Vettel csak 8. lett, amiért mindössze 4 pont jár. Verstappent 10 másodperces időbüntetéssel sújtották a versenybírák a manőrért.

Räikkönen a végén még megpróbálta elkapni Bottast. Ez a csata a 2. helyért ment, ám az izgalmas rész, azaz egy nagyobb kísérlet az előzésre elmaradt a finn csatából, így Räikkönennek meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával.

Ricciardo azt követően sem ingott meg, hogy az élre állt, és gond nélkül hajtott addig, míg meg nem látta a kockás zászlót. Bár Verstappen a 4. helyen ért célba, büntetése miatt hátrasorolták a 7. helyre. Hamilton örökölte így meg a 4. pozíciót, mely azt jelenti, hogy 8 ponttal csökkentette a hátrányát Vettellel szemben az összetettben. Így a német már csak 9 ponttal előzi meg Hamiltont a világbajnoki címért folytatott csatában.

A Formula–1-es szezon két hét múlva folytatódik az Azerbajdzsáni Nagydíjjal.

Borítókép: Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál versenyzője

Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában