Szilveszteri futás

2017.12.31. 15:30

Részvételi csúcs és kettős címvédés az egerszegi hegyimaratonon

Toronymagas részvételi rekorddal (593 nevezés), illetve a maratoni távon a férfiaknál és a nőknél is címvédéssel zárult tegnap a 23. Egerszegi Decathlon Mountain Maraton, vagyis a Szilveszteri Hegyimaraton.

Varga Andor

Fotó: Katona Tibor

A Deák szakközépiskolától délelőtt 9 órakor rajtolt el a mezőny, melynek tagjai négy táv (3,5, 10,1, 24,2, valamint 40,9 kilométer) közül választhattak.

A legtöbben (313) a 10 km célja felé igyekeztek, de még a maratonival is 53 versenyző próbálkozott. Az esztendő utolsó napjára ideálisabb futóidőt kívánni sem lehetett volna a tegnapinál, ez pedig használt az amúgy sem rossz hangulatnak, illetve az eredményeknek is.

Olyannyira, hogy a nők versenyében például új pályacsúcs született (3:07:42 óra), a tavaly is győztes budakalászi Tiricz Irén jóvoltából. A korábbi legjobb eredmény (3:14:40) dr. Lubics Szilvia nevéhez fűződött, és 2013 óta volt érvényben.

- A győzelem mellett egy évvel ezelőtt is célom volt a pályacsúcs, de ez akkor nem sikerülhetett, mivel egy helyen eltévedtem és két kilométerrel többet futottam – mondta az ezúttal már tökéletes versenyt teljesítő Tiricz Irén. – Harminc kilométerig együtt futottam valakivel, így már nem volt gond az útvonallal, de egyébként is a verseny minden percét élveztem. Alapvetően terepfutó vagyok, így a hangulat mellett nagyon tetszik a változatos pálya is, biztosan indulok jövőre is.

Fotós: Katona Tibor

Saját tavalyi győztes idején a férfiaknál közel 5 percet javított az idén a szolnoki Muhari Gábor, ám ez a 2:49:48 még mindig „csak” a viadal történetének negyedik legjobb eredménye – az első három továbbra is a zalai Németh Gábor nevéhez fűződik, és ezek közül a 2015-ös 2:45:57 garantálja számára a listavezető helyet. Bár ha Muhari Gábor a jövőben is ilyen ütemben javul...

- Ha szétszaggattam volna magam, tudtam volna ennél jobb időt is futni, de az a helyzet, hogy a héten már teljesítettem két hosszút, és nem akartam tovább fokozni a tempót – mondta az immár kétszeres győztes. – Jó volt a pálya, bár a magasabb helyeken néhol hó is volt, ami csúszott. Nagyon tetszik a verseny, kiváló a hangulat, minden bizonnyal itt leszek jövőre is.

A legjobb zalai maratonista idén is a nagykanizsai Rudolf Tamás lett, aki rutinos résztvevő: a mostaninál lassabban és gyorsabban is többször teljesítette már a szilveszteri távot.

- Minden tökéletes volt, csak az utolsó emelkedő viselt meg a reméltnél jobban – fogalmazott ő. – Nem is tudom, hányadik dobogós helyezésem a mostani ezen a viadalon, így elégedetten zárhatom a 2017-es esztendőt is.

Győztesek és zalai dobogósok. Maraton, nők: 1. Tiricz Irén, 2. Németh Lilla (Bagod) 3:28:06, 3. Kovács Imola (Zalaegerszeg) 4:03:17. Férfiak: 1. Muhari Gábor, 2. Rudolf Tamás. Közép táv, nők: 1. Cséri Szilvi (Pókaszepetk) 2:06:47, 2. Gyömbér Viktória (Zeg.) 2:10:01. Férfiak: 1. Szalay Levente (Őriszentpéter) 1:43:19, 2. Pulai Gábor (Nagykanizsa) 1:44:01, 3. Korpics Attila (Zeg.) 1:44:47. Rövid, nők: 1. Hír Csenge Karola (Zeg.) 48:49. Férfiak: 1. Bicsák Bence (Zeg.) 35:07, 2. Ott Benjámin (Sárhida) 37:36, 3. Lakatos Roland (Zeg.) 42:33. A részletek megtalálhatóak ezen a linken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában