Sport

2016.01.25. 15:51

Remek éve volt a Zalaegerszegi Judo SE-nek, s még szebb lehet az idei

Zalaegerszeg - Egyre inkább beindul az egerszegi cselgáncsélet is, sőt, a 2015-ös év szép sikerei után az idén új otthonra lelnek a megyeszékhelyi judósok, a mostani hét végén pedig Egerszegen, a Köcsey gimnáziumban rendezik meg a serdülő B korosztály országos diákolimpiai küzdelmeit.

Kerkai Attila

A Zalaegerszegi Judo Sportegyesület szó szerint jó évet zárt, és ezt Varga Zoltán elnök, aki egyben edzője is a klubnak, szintén így értékeli.

- Folytattuk a 2014-ben elkezdett Mini Judo Programban megkezdett munkát, így a Landorhegyi, a Dózsa, az Eötvös és a nagykapornaki iskolákban tartunk heti két alkalommal edzéseket, illetve több osztályban már a testnevelésórákba is sikerült beépíteni a judooktatást - sorolta, milyen báziskiépítésen dolgoznak. - Egyik legnagyobb siker, hogy taglétszámunk megduplázódott ebben az évben, így Zalaegerszegen már másfél százan judóznak rendszeresen. Négy edző, ifj. Nagysolymosi Sándor, Kőszegi József, Korpos Judith és jómagam, továbbá két testnevelő, Uti Katalin és Szalai Csaba foglalkozik a gyerekekkel.

Ami a 2015-ös versenyeredményeket illeti, a Zalaegerszegi Judo SE 23 versenyen vett részt és 160 érmet szerzett. Az élre mindeképpen ifj. Nagysolymosi Sándor eredménye kívánkozik, hiszen az I. osztályú felnőtt magyar bajnokságon, a 81 kg-os súlycsoportban nem kis meglepetést szolgáltatva, országos bajnok lett. Ezek mellett a nemzetközi mezőnyben is nagyszerűen szerepelt a klub vezetőedzője, aki a veterán Európa-bajnokságon súlycsoportjában az első, a veterán világbajnokságon Amszterdamban a harmadik helyen végzett. A klub versenyzői a diákolimpián, a korosztályos országos bajnokságokról is számos éremmel térhettek haza, és a csapatbajnokságon is jelen voltak.

Egy korábban készült felvételünkön Varga Zoltán (jobbról) és ifj. Nagysolymosi Sándor (balról) a legkisebbeket oktatja jelenlegi helyükön, a gazdasági főiskolán kialakított teremben. Innen költöznek át az új judoközpontba, várhatóan februárban, ami újabb lökést adhat a munkájuknak
Fotó: Katona Tibor

Az eredményeken túlmenően a klub versenyek szervezését és a sportág népszerűsítését is felvállalta, s hamarosan új otthonra is lelnek az egerszegiek, s erről is beszélt Varga Zoltán.

- Kiemelendő ezek sorában a nagyszerűen sikerült, saját rendezésű regionális versenyünk, ahol viadalonként 250 induló nevezett - hallottuk tőle. - A versenyeredmények mellett mindig nagy hangsúlyt fektettünk a szabadidős sportolók számára szervezett utánpótlásedzésekre is. Ezeken a tréningeken önvédelmi, erőfejlesztő és övvizsgára felkészítő tartalommal egészítjük ki a klasszikus judooktatást. A tavalyi évben két legendás judós, az olimpiai bajnok Kovács Antal és a kiváló nehézsúlyú válogatott, Bor Barna volt a vendégünk, akik személyes megjelenésükkel és az általuk vezetett közös edzéssel óriási motivációt jelentettek a sportolóinknak. A legnagyobb siker 2015-ben mégis az, hogy Zalaegerszeg önkormányzata úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít az Apáczai ÁMK-ban egy önálló judoterem kialakítására. Ez a beruházás elindult, és várhatóan február végétől már birtokba is vehetjük az új termet.

A hét végén pedig az első országos versenyt rendezheti meg a klub, hiszen szombaton a Kölcsey gimnáziumban kerül sor a serdülő B korosztály diákolimpiai országos döntőjére. Másnap a regionális versenyt szervezi meg a klub, melyre még Szlovéniából is érkezik vendégcsapat.

- A diákolimpiai döntőre már eddig kétszáznál több nevezés érkezett - tudtuk meg Varga Zoltántól. - Hosszú távon szeretnénk, ha nívós, országos viadalokat rendezhetnénk Egerszegen, s ez is beleillik ebbe a sorba. Az országos szövetség bizalmát élvezzük, bizonyítani is szeretnénk feléje. Nem véletlen, hogy bevállaltuk: az ősszel mi rendezzük meg az országos csapatbajnokság mindhárom osztályának küzdelmeit. Az még nagyobb kihívás lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!