Sport

2017.05.04. 18:40

Profi teniszversenyt rendeznek Egerszegen

Szombattól igazán rangos tenisztornát rendeznek a zalai megyeszékhelyen, ahol az ATP-pontokat is adó ITF Future férfi viadalt, a 15 ezer dollár összdíjazású XIXO Open Zalaegerszeg tornát rendezik.

Kerkai Attila

Zalaegerszegen még nem rendeztek ATP-pontokat adó tornát, így a május 6-14. között megrendezésre kerülő, 15 000 dollár összdíjazású viadal egerszegi viszonylatban kuriózumnak számít. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) future tornái az első lépést jelentik a fiatal versenyzők számára az ATP-pontszerzésre. Ezért rajthoz áll majd szinte a teljes magyar tenisz élmezőny fiatal generációja. Ezenfelül a világ számos országából, Chilétől Ukrajnáig közel 100 versenyző lesz Zalaegerszeg vendége.

A részletekkel kapcsolatban kerestük meg Papp Zoltánt, a ZTE Tenisz Klub elnökét, hiszen a klub a Magyar Tenisz Szövetséggel közösen rendezi a viadalt. Előzetesen négyszáz versenyző adta le nevezését, ám ennyien értelemszerűen nem indulhatnak. A magyar teniszezők közül viszont itt lesz Piros Zsombor, aki megnyerte év elején az Australian Open junior versenyét, valamint Balázs Attila és Fucsovics Márton is, akik a magyar Davis-kupa csapat tagjai. Hazai részről indul szabadkártyával a selejtezőben Balázs Bence, a ZTE TK fiatalja is.

Az idei ausztrál nyílt bajnokság junior versenyének győztese, Piros Zsombor is rajthoz áll Egerszegen
Fotó: utanpotlassport.hu

- Klubunk számára is egy remek kihívás ez a viadal, s nem titkoljuk, ha lehetőség adódik rá, a jövőben is szívenesen rendeznénk hasonlót - ezt már Papp Zoltántól, a ZTE TK elnökétől hallottuk, aki a MTSZ elnökségének is a tagja. - A szövetség elnökségében tapasztaltam, hogy egy ilyen viadal rendezése sok lehetőséget nyit ki. Ezért szeretnénk úgy megrendezni ezt az ITF-tornát, hogy jövőre akár két ilyen viadalnak is házigazdái lehessünk. Idehaza az idén öt hasonló megmérettetésre kerül sor. A 64-es kvalifikációs tábla mérkőzéseit szombaton és vasárnap rendezzük és a legjobb nyolc kerül be a hétfőn kezdődő 32-es főtábla küzdelmeibe. A hivatalos ATP világranglistapontok alapján az ide nevezettek közül a legjobb 16 versenyző automatikusan tagja lesz a 32-es mezőnynek, s még nyolc teniszező kap helyet a főtáblán szabadkártyák révén. A viadal egészét nézve pedig közel száz profi teniszező játszik majd a ZTE Tenisz Klub pályáin a jövő vasárnapi döntőig.

A XIXO Open Zalaegerszeg selejtezőit tehát szombaton és vasárnap rendezik, majd május 8-án, hétfőn kezdődik a kialakult 32-es főtábla küzdelme. Annyit még megtudtunk, a szervezők úgy állították össze a programot, hogy mindennap a késő délutáni és esti napszakban is legyenek mérkőzések, hiszen azt szeretnék, ha nagyon sok sportbarátot is vonzana ez a viadal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!