utolsó esély

2018.03.30. 10:16

Messi búcsút inthet a válogatottnak, ha nem nyerik meg a vb-t

Ki minden idők legjobb argentin futballistája? Diego Maradona vagy Lionel Messi? Nehéz eldönteni. A leggyakoribb érv Diego Maradona mellett, hogy a válogatott a vezérletével megnyerte az 1986-os világbajnokságot, Lionel Messi viszont még nem tudta elhódítani a világ legrangosabb trófeáját. És ha minden igaz, erre utoljára ezen a nyáron lesz lehetősége.

Smahulya Ádám

Argentina's forward Lionel Messi attends a training session in Madrid on March 25, 2018 ahead of an international friendly football match between Spain and Argentina. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Gabriel Bouys

Lionel Messi a napokban a La Cornisa nevű argentin tévéműsorban adott hosszabb interjút, amelyben ha nem is jelentette ki egyértelműen, de utalt arra, hogy visszavonul a válogatottól, ha nem nyerik meg az oroszországi világbajnokságot – írja a Vasárnap Reggel a Nemzeti Sport információi alapján.

„Mindnyájan úgy érezzük, hogy ez az utolsó lehetőségünk, hogy megnyerjük a világbajnokságot – jelentette ki a 30 éves klasszis, a Barcelona csatára. – A szurkolók is ezt sugallják, ezért érthető, ha mi is így gondoljuk. Végső soron az eredményeink alapján ítélnek meg minket, és hiába játszottunk az utóbbi években három döntőt is (a Copa Américán 2015-ben és 2016-ban, valamint 2014-es vb-n), ez kevésnek bizonyult. Mindegyiket elveszítettük, és amit utána kaptunk, azt nem tettük zsebre.

Ha nem nyerünk Oroszországban, valószínűleg még a korábbinál is keményebb, kíméletlenebb kritikákkal kell szembesülnünk, és nem lesz több lehetőségünk bizonyítani.

Ha így lesz, a szurkolók azt követelik majd, hogy az összes játékos távozzon a válogatottól. De erre inkább nem is gondolok, bízom benne, hogy egy fantasztikus világbajnokság végén valóra váltjuk a szurkolóink álmát, s magasba emelhetjük a kupát.”

Argentína négy évvel ezelőtt, Brazíliában is remekül szerepelt, végül mégsem nyerte meg a Németország elleni döntőt (a hosszabbításban kapott ki 1–0-ra). „Ez volt benne a legfájóbb: annyira közel voltunk hozzá, és mégsem sikerült – emlékezett Lionel Messi. – A futball tele van meglepetésekkel, el kell fogadni, hogy nem mindig a legjobb csapat nyer.

Amikor becsukom a szemem, gyakran elképzelem, ahogyan a magasba emelem a világbajnoki trófeát. Mindig is erről álmodtam.

Remélem, valóra válik, és a korábbi döntőkkel ellentétben ezúttal örömömben sírhatok a végén. Igyekszem nem foglalkozni a ránk nehezedő nyomással, de egyre jobban közeledik a vb, így ez nem egyszerű. Világszerte esélyesként tartanak minket számon, és Argentínában is mindenki győzelmet vár tőlünk. Nagy teher ez, a családom segít a legtöbbet, minden egyéb másodlagos. Utálok veszíteni és döntetlent játszani, de az első gyermekem születése felnyitotta a szemem, és azóta tudom, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint egy meccs végeredménye.”

Nemrég egyébként úgy tűnt, hogy már az oroszországi világbajnokságon sem lesz ott Lionel Messi. A 2016-ban elveszített Copa América-döntő után annyira csalódott volt, hogy lemondta a válogatottságot. A Chile elleni döntőben ő is hibázott a tizenegyesrúgásoknál, a szurkolók közül többen őt okolták az újabb bukásért, a klasszis pedig úgy döntött, az a legjobb, ha hallgat a kritikusaira, és nem húzza fel többször a címeres mezt. A nagy vihart kavart bejelentése után azonban a nemzetközi sajtótól a közösségi médián keresztül számos fronton igyekeztek meggyőzni, hogy gondolja meg magát. Buenos Airesben szobrot is avattak a tiszteletére, az utcákon több tízezren gyűltek össze miatta, mígnem csaknem két hónappal később bejelentette a visszatérését.

A világbajnoki selejtezőkön tíz mérkőzésen hét gólt szerzett, ez annyira talán nem sok, ám így is ő volt a válogatott legeredményesebb játékosa, megelőzve a két-két gólos Ángel Di Maríát, Gabriel Mercadót és Lucas Prattót. A vb-csoportmeccseken, Nigéria, Izland és Horvátország ellen is nagy szükség lesz a klasszisára.

Pablo Aimar, 52-szeres argentin válogatott középpályás: „Futballistaként mindig a társaidon múlik minden, kivéve, ha Lionel Messinek hívnak. Talán csak Diego Maradona hasonlítható hozzá, ám ő sem játszott ilyen sokáig ennyire magas szinten. Ezért is érdemel hatalmas elismerést Cristiano Ronaldo, aki ennyi éven keresztül képes vele felvenni a versenyt. De a legjobb egyértelműen Messi.”

Didier Drogba, a Chelsea korábbi elefántcsontparti támadója: „Lionel Messi egyelőre nem annyira jó, mint Pelé vagy Diego Maradona, de nagyon közel áll hozzájuk. Átlagon felüli futballista, aki még nagyobb legendává válna, ha megnyerné a világbajnokságot.”

 

Klasszisok válogatott mérlege

Lionel Messi / Diego Maradona

Mérkőzés 123 / 90

Gól 61 / 34

Vb-meccs/gól 15/5 / 21/8

Borítókép: Lionel Messi az argentin válogatott edzésén.

AFP PHOTO / Gabriel Bouys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában