jegyzet

2019.03.12. 06:30

Megmentő bronzérem

Fábik Tibor

A sport világában a nagy sorozatoknak az a sorsuk, hogy egyszer megszakadjanak, és persze például egy futballcsapat esetében a nyeretlenségi széria vagy hosszadalmas góltalanság lezárása örömteli fejlemény. Ellenben a győzelmi sorozatot minél tovább kitolnánk, ha vége szakad, elszontyolodunk. Ám az sem mindegy, hogy ez mikor, milyen eseményen következik be.

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink a múlt héten úgy utaztak el a szófiai világbajnokságra, hogy az előző négy vb mindegyikén szereztek érmet, mi több,

a világkupákat is nézve harminckét egymást követő versenyen vettek részt úgy, hogy mindig akadt dobogós helyezésük.

Februárban róluk szólt az Év sportolója gála, amelyen nem lehetett kérdéses, hogy a Phjongcshangban tavaly a történelmi, első téli olimpiai aranyunkat behúzó férfiváltó (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor) lesz az év csapata az egyéni sportágakban, s a két sikerkovács, Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos megkoronázása is borítékolható volt az edzők között.

Bónuszként aztán a férfiaknál Liu Shaolin lett a 2018-as esztendő legjobb magyar sportolója.

Mi tagadás, mindezek tükrében különösen rossz akusztikája lett volna, ha kevesebb mint egy hónappal az ünneplés után éppen az esztendő legfontosabb versenyén szakad meg a nagy érmes sorozat. Amivel pedig kalkulálnunk kellett azután, hogy Liu Shaoang február elején, a drezdai világkupán kézközépcsonttörést szenvedett, és ezzel nemcsak a két éremesélyes versenyzőnk egyikét veszítettük el, hanem a váltónk is jelentősen meggyengült.

A világbajnokság előtt Bánhidi Ákos mindenesetre úgy fogalmazott (mintha már ő is egy kedvezőtlen forgatókönyvvel számolt volna): „Ha ne adj’ isten, megszakadna a sorozat, akkor sem leszünk kevesebbek.”

Nos, az egyéni távokon nem úgy alakultak a dol­gaink, ahogy elterveztük, Liu Shaolin Sándort 500, 1000 és 1500 méteren is kizárták, a legrövidebb távon a döntőben, hibás rajt miatt. Utolsó esélynek a vb – egyben a 2018/19-es szezon – legutolsó futama, a férfiváltó döntője maradt, s a Liu Shaolin, Burján, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállítású kvartett a dél-koreaiak­ és kínaiak mögött bronzérmes lett. (Európában tehát a legjobb váltó.) Pedig most az is bravúr volt, hogy bejutott a döntőbe.

S versenyzőinknek (nem csak a fiúknak) így egész más lesz elkezdeniük a pihenőt, mert ha érem nélkül jöttek volna haza, már harsognának a kritikusok, hogy elszaladt velük a ló…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!