Sport

2017.08.03. 18:05

Máté Tamás számára kicsi volt az Asbóth-iskola távolugró gödre

KESZTHELY Máté Tamás öt hónappal ezelőtt tulajdonképpen belecsöppent az atlétika világába, amikor először lement a Keszthelyi VDSE edzésére. Csikós József vette a szárnyai alá, azóta magyar bajnok lett, a felnőtt válogatottba is bekerült, és járt az U20-as Európa-bajnokságon, ahol a 200 méteres síkfutásban döntős volt. Most itt tart.

Kerkai Attila

Kánikulai délelőtt a keszthelyi Egyetemi-pályán, a salakos futópálya is szinte éget. Máté Tamás edz, néhány 60, pár 150 méter a penzum.

- Az elejét nyomd meg, utána csak utazz! - Csikós József edző utasításai ezek a 19 éves sprinternek. Könnyített az edzés, hiszen sok verseny volt az idényben, de nem lehet leállni, mert pár viadal még vár az ifjú sprinterre.

Máté Tamás szó szerint berobbant a hazai atlétikai életbe. Gyakorlatilag kezdőként "tarolta le" korosztálya bajnoki aranyait, a Grosettóban rendezett U20-as Európa-bajnokságon 100 méteren elődöntős volt, 200-on döntőt futott, melyben végül 8. lett.

- Itt Keszthelyen eddig ilyen nem volt, világversenyen döntőbe még senki sem jutott be az atlétáink közül - mondta Csikós József, aki nagyon szeretné, ha az ifjú tehetség továbbra is maradna náluk. - Kellene neki egy építő év, hiszen nem esett még át például alapozáson. Márciustól bekerült egy rendszerbe, edzett, de elsősorban a versenyek jelentették számára a folyamatos fejlődést. Egy-két dolgot megtanítottunk neki, illetve ő is aktív volt, megfigyelte például, hogy mások hova lépnek ki a start után, satöbbi.

Csikós József és Máté Tamás az edzésen - Fotó: a szerző

Közben Tamás fut még két hatvan métert, hogy csatlakozzon hozzánk a pihenőjében. Látszik, hogy remek a felépítése, az izomzata. Ami nem is magától "jött fel" rá.

- Street workout-oztam, és kondiztam, de csak iskolai szinten futottam korábban, Fonyódon és Marcaliban - árulta el magáról az ifjú atléta, aki jelenleg Marcaliban él, és tavaly került a keszthelyi Asbóth szakközépiskolába. - A tanév elején a testnevelés órán volt egy felmérés, amin átugrottam a távolugró gödröt... A testnevelőm azonnal ajánlotta, hogy keressem meg Csikós József edzőt, de húztam az időt. Aztán bevillant, hogy most már tényleg ki kellene próbálnom magam.

Tamás elkezdett edzeni a KVDSE csapatával, a klub leigazolta. Az idei egerszegi idénynyitón 22,3 másodpercet futott 200 méteren, 100 m-en pedig 10,9-et, nem sokkal később a szekszárdi csapatbajnoki elődöntőn 200-on már 21,63-nál tartott. Jelenleg 10,61 mp és 21,19 mp az egyéni rekordja a két távon, Tel-Avivban, a felnőtt Európa Kupán tagja volt a 4x100 m-es férfi váltónak, az U20-as Eb-ről pedig már volt szó. Ritka az ilyen hirtelen karrier, amibe bele is lehet szédülni...

- Én nem szálltam el magamtól - tisztázza is gyorsan a sportoló. - Viszont ezek a sikerek a legjobb dolgok, amik történtek velem eddigi életemben. A többiek eleinte csodabogárnak tartottak, hiszen tényleg a semmiből jöttem, bár az országos diákolimpián tavaly már B-döntős voltam. A lényeg, hogy a riválisok egyáltalán nem voltak elutasítók, barátkoztak, de én is így voltam velük.

Tamás megy vissza edzeni, Csikós Józseftől pedig meg kell kérdeznünk: hány évente tűnik fel egy ilyen tehetség. A válasz őszinte és racionális...

- Engem az ő esete is abban erősített meg, hogy az atlétika döntően a képességekről szól, hiszen komolyabb munka nélkül jutott el eddig Tamás - mondta az edző. - Viszont az ilyen tehetségekből lehet nagyon sokat kihozni. A magyar atlétikai élmezőnyt is demoralizálta ebben az évben, hiszen nem egészen fél év edzéssel a háta mögött mindenkit legyőzött korosztályában. Szeretném, ha maradna, hogy dolgozzunk tovább. Csak most már mások is szeretnék, ha velük edzene...

Máté Tamással még megbeszéltük, hogy a grosettói Eb-n, ha nem töri fel a lábát a szögescipő a 200-as elődöntő után, a fináléban nem nyolcadik, hanem akár 5-6. is lehetett volna. Mert bár kezelték a lábát, a futásban mégis zavarta a fájdalom.

- Abszolút feldobott, hogy döntőt futhattam és most már jobb és még jobb akarok lenni. Nemcsak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is, mert jó lenne ott is elérni valamit - teszi hozzá "levezetésként", az edzés vége felé.

Csikós József pedig, aki nemrég a "Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért" díjat vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, az Új Nemezedék Központ ünnepségén, több lehetőséget lát még tanítványában.

- Jó évünk volt, hiszen elnyertem azt a díjat és a tanítványaim is remekül teljesítettek - mondta. - Másik versenyzőm, a Zalaszám-ZAC színeiben sportoló Csóti Jusztina is kint volt az U20-as Eb-n, ami szintén siker. De visszatérve Tamásra: jövőre felnőtt Eb-t rendeznek, és ha egy komplett évet végig tud csinálni, a felnőttek 4x100 m-es váltójába is bekerülhet. De akár még egyéni számban is kvalifikálhatná magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!