571 kör

2018.02.24. 12:35

Major Veronika hajszállal csúszott le a pisztolyos döntőről

A sportoló a nyolcadikkal megegyező eredménnyel zárta a női pisztolyosok szombati alapversenyét, ám kevesebb belső tízese miatt lemaradt a fináléról a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon.

A szám történetének első 60 lövéses Eb-alapversenyében 71 pisztolyos, köztük három magyar, Major mellett Csonka Zsófia és Tobai-Sike Renáta indult.

A férfi puskások balul sikerült pénteki versenye után a magyar szakvezetés azt remélte, hogy ebben a számban lesz majd hazai sportoló a fináléban. Győrik Csaba szövetségi kapitány előzetesen úgy számolt, hogy 575-576 kör körüli produkció kell majd a döntőhöz, és erre a jelenlegi formájuk alapján Major és Csonka lehet esélyes.

A remélt teljesítménytől végül Major és Csonka is elmaradt, előbbinek azonban ennek ellenére volt esélye a legjobb nyolc közé kerülni. A keszthelyiek 20 éves tehetsége 571 kört ért el, ám csak 12 belső (10,3 körnél jobb) tízest ért el, ami döntőnek bizonyult. A szabályok szerint ugyanis holtversenynél a több belső érték rangsorol, s mivel az öt, egyformán 571-et elérő sportoló közül Major volt ebből a szempontból a legrosszabb, végül 12. lett, míg a legjobb, a bolgár Marija Grozsgyeva bejutott a fináléba.

„Nagyon bosszantó ez az egész, de nem a kevesebb belső tizes dühít, hanem az, hogy Veronikának ennél jobbat kellett volna lőnie, mert többet tud. Sajnos azt hiszem, a jónál is jobban akarta csinálni, s nem azt tette, amit szokott, én pedig nem tudtam kizökkenteni menet közben.”

- mondta az MTI-nek Győrik Csaba a verseny után.

Az ebben a számban 2010-ben Eb-ezüstérmes, sportpisztolyban Európa-bajnok Csonka sorsa már a verseny elején megpecsételődött, mivel az első tíz lövést mindössze 90 körrel zárta, ez pedig meghatározta az egész versenyét. Végül 564 körrel a 29. helyen zárt.

Tobai-Sike Renáta, a légpisztoly világbajnoki ötödikje jól kezdett, ám a 20. lövés után folyamatosan esett vissza. Végül ő is 564 kört lőtt, és a 27. helyen fejezte be a versenyt. Vele kapcsolatban a kapitány megjegyezte, hogy a jó kezdéshez rengeteg energiát használt fel, szinte minden lövésénél kétszer-háromszor letette a pisztolyt, márpedig ennyire erőlködve nem lehet végigcsinálni egy versenyt.

A szám alapvilágcsúcsát az ukránok klasszisa, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Olena Kosztevics állította fel, mivel 583 körrel ő nyerte meg az alapversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!