Sport

2017.01.31. 15:15

Major Veronika országos csúcsot lőtt!

Keszthely/Zalaegerszeg - Münchenben újabb bizonyítékát adta tehetségének Major Veronika, a Keszthelyi BEFAG LK kiváló sportlövője, aki 389 körrel junior országos rekordot ért el a 10 méteres légpisztolyos számban, és beállította a felnőtt női csúcsot is.

Kerkai Attila

A bajor nagyváros hagyományos versenye, ami Világkupa-viadal is, mindig nagyon erős mezőnyt vonz. Az idei erőpróbán 49 ország sportlövői vettek részt, köztük olimpiai és világbajnokok, illetve érmesek. Sokan világbajnoki mezőnyűnek tartják a mindenkori müncheni viadalt.

És jöjjenek akkor a zalai vonatkozású jó hírek. Major Veronika, a Keszthelyi BEFAG LK többszörös világ- és Európa-bajnok futócéllövője ezúttal a 10 m-es légpisztolyos számban indult, hiszen már ebben az olimpiai számban is számolnak vele a sportág hazai vezetői. A Balaton-partiak kiválósága folytatta remek sorozatát, hiszen a junior nők versenyében 389 kört lőtt, ami új junior magyar rekord.

Fotó: Szekeres Péter, hunshooting.hu

Hogy milyen kiváló eredményről van szó, azzal kapcsolatban fontos adalék, hogy a 389 kör egyben a felnőtt magyar női rekord beállítását is jelentette. Major Veronika az alapverseny megnyerése után a döntőben is a legjobbnak bizonyult, így aranyéremmel térhetett haza. A fináléban 243,3 kört teljesített, és 0,1 körrel előzte meg a francia Lamolle-t. Ugyanebben a versenyszámban harmadik helyezést ért el Egri Viktória.

Ott volt Münchenben Somogyi Péter, a ZTE Sportlövész Klub válogatott légpuskása, aki az első napi versenyt betegen, lázzal küzdve vállalta, és az amúgy jónak számító 625,4 körös eredménnyel a 20. helyen zárt. Az egerszegi lövész (némi vitaminkúra és pihenés után) két nap múlva az újabb légpuskás számban 628,5 körrel 6. helyen végzett az alapversenyben, amivel bejutott a döntőbe. Ahogy az első versenyt nyerő Péni István is, ő nyolcadikként lépett tovább. Somogyi Péter a fináléban végül 8. lett, Péni pedig harmadik, ám az egerszegi versenyző maximálisan elégedett volt.

- Hogyne lennék az, hiszen eszméletlenül erős volt a mezőny Münchenben. Az elért eredményeim pedig azt mutatják, hogy még betegséggel küzdve is fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal. Az utolsó Eb-válogató a jövő hét végén lesz az országos bajnokságon, jelenleg azt gondolom, hogy a helyem az Eb-csapatban nem lehet kérdéses - mondta el Somogyi Péter.

Ahogy Major Veronika is szinte biztos Eb-résztvevő, de persze a csapathirdetést meg kell várni.

Münchenben egy harmadik zalai lövész is versenyzett. A riói olimpián is járt egerszegi Tátrai Miklós, a Bp. Honvéd igazoltja a légpisztolyos számban most nem jutott be a fináléba.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!