Sport

2015.10.03. 09:22

Máig Keszthely szerelmese maradt

A sportág legnagyobb holland szaklapja, a Voetball Internationale a nyáron négy oldalon keresztül méltatta a keszthelyi származású Popovics Sándor életútját, aki a közelmúltban töltötte be 76. életévét.

Iglódi Endre

A cikk részletesen beszámol a magyar származású szakember Hollandiában, illetve Belgiumban folytatott edzői tevékenységéről, megszólaltatva kollégáit, akik méltatták pályafutását, főként a labdarúgó utánpótlás képzés területén kifejtett szerepét. Popovics Sándor 1961-től játszott a Bundesligában az SPVG Fürth csapatában, ahol Vincze Jenő volt az edzője, majd a holland első osztályban a rotterdami Sparta csapatában futballozott. Legnagyobb sikereit azonban edzőként érte el: 1971-től irányította többek között a NEC Nijmegen, a Rotterdam, az Eindhoven és a Den Haag csapatát is.. 1976-ban Hollandiában az év edzőjének választották.

Magyarországon az MTK utánpótlás akadémiának szakmai alapjait határozta meg, ám talán kevésbé ismert, hogy Popovics Sándor életútja Keszthelyről indult. Édesapjának népszerű cukrászdája volt a keszthelyi Fő utcán, és mindhárom fiú, István, Géza és Sándor a keszthelyi labdarúgó csapatban játszott. A gimnáziumban osztálytársa volt a későbbi miniszter Réthelyi Miklós. Édesapjuk, Popovics Géza pedig a '60-as évek közepén edzője volt az NB-III-ban játszó keszthelyi együttesnek.

Popovics Sándor munka közben. Edzővé lett korábbi játékosai is kikérik szakmai tanácsait Fotó: a szerző

A Keszthelyi Törekvés legendás ifjúsági csapata 1955-ben megyei bajnoki címet szerzett 118 lőtt góllal , melynek erőssége volt Popovics Sándor és testvére Géza is. A következő évben már mindketten a Keszthely felnőtt csapatát erősítették, a kor meghatározó labdarúgóival, Györeivel, Magyarral, a Pém testvérekkel, Fábiánnal. Pécsivel együtt. 1959. nyarán bajnoki címet szereztek és bejutottak az NB-III-ba.

Természetesen sokan felfigyeltek a tehetségükre, és akkor a Popovics testvéreket, valamint Pém Csabát Szombathelyre igazolták az első osztályba, ahol évekig játszottak is. Később Sándor Újpestre történő átigazolásához nem járultak hozzá, így került a budapesti Elektromoshoz, amelynek téli, nyugati túrájáról már nem tért vissza.

Popovics Sándor mind a mai napig Keszthely és a Balaton szerelmesének vallja magát. Szülei itt vannak eltemetve. Ápolja a Raposa és Fülöp családdal a rokonságot, valamint a sok-sok keszthelyi sportbaráttal a régi barátságot. Felesége betegsége okán már ritkábban jár haza, de 2007-ben itt járt, a keszthelyi labdarúgás 105 éves jubileumán. A labdarúgás iránti szeretetét jelzi, hogy a közelmúltban egy műtétje után már néhány nappal játszott egy öregfiúk mérkőzésen. A házasságából született gyermekei közül Hans Svájcban él, Claudia pedig a magyar labdarúgó válogatott korábbi kapusának, Babos Gábornak az élettársa.

Popovics Sándor amint életútjából talán következik is több nyelven beszél. Klubcsapataival nyert Belga Kupát, volt Szuperkupa győztes, és többször Flamand Kupa győztes együttes edzője is. Ma is aktív a labdarúgást illetően. A Cruijff Akadémián oktatja a fiatalokat, tanácsait pedig a volt játékosai akik szintén az edzői pályát választották meghallgatják, elfogadják, alkalmazzák.

Magyarországról is sok megkeresést kap, de úgy érzi, közel sem használják ki azt a sok évtizedes tapasztalatot, melyet életútja során megszerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!