Sport

2014.12.03. 14:20

Kilencven éve született Marvalics Györgyi

Marvalics Györgyi Nagykanizsán született 1924. december 1-én. Volt kitől megszeretnie a sportot, nagybátyja Marvalics Kálmán, 1924-ben és 1928-ban is diszkoszvető olimpikon volt.

A jobb megélhetés kedvéért Györgyi családja Budapestre költözött, ahol a Postás Sport Egyesületben kezdett vívni, 1956-ban a londoni világbajnokságon bronzérmes, 1959-ben Budapesten, világbajnok, a magyar női tőrcsapat tagjaként. A római olimpián már a BVSC vívójaként vett részt, a Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Nyári Magdolna, Rajtő Ildikó, Marvalics Györgyi összeállítású magyar női tőrválogatott a második helyen végzett.

Egy fénykép 1960-ból, Rómából, az olimpiáról, balról Székelyné Marvalics Györgyi, Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia. Fotó: A szerző

– Boldog voltam, hogy részt vehettem az olimpián, hiszen 1956-ban nem vittek ki, pedig ranglistavezető voltam. Fantasztikusan barátságosak voltak az emberek, az 1956-os magyarok is eljöttek meglátogatni bennünket a világ más tájairól. A második hely nagyon rossz érzés volt, a Szovjetuniótól kaptunk ki a döntőben, akiket nagyon meg akartunk verni. Más eseményeken is részt vettünk, klubnapokat tartottunk, de az atlétikai és lovas versenyeket is rendszeresen látogattuk. Megnéztünk egy Aida-előadást is, ami tízezer néző előtt nagy sikert aratott – vallott személyes élményeiről 1999-ben Marvalics Györgyi, amikor a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör meghívására, több évtized után tért vissza szülővárosába.

Két lánytestvére is első osztályú vívó lett, húga Marvalics Éva a válogatottban is szerepelt.

Unokája, Székely Viktória, világbajnoki részvevő evezős volt, férje, Székely Tibor, válogatott párbajtőrvívó, csapatban kétszeres magyar bajnok, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) örökös tiszteletbeli tagja. Ő volt a mérkőzésvezető a montreali olimpián, amikor a szovjet öttusázó Onyiscsenko csalt, és lebukott preparált tőrével.

Marvalics Györgyi Budapesten hunyt el 2002 július 18-án.

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!