Siker

2019.08.06. 11:19

Hévízi testvérpár az RS Feva vitorlás világbajnokság legjobb magyar párosa

A bronz csoportban, előkelő 9. helyezést szerzett a július 26-án Follonica-ban (Olaszország) megrendezett RS Feva világbajnokságon a hévízi testvérpár Lukács Boglárka (11) és Lukács Kristóf (16).

Kovács Beatrix

 

A VB –n vegyes párosként és testvérpárosként is induló fiatalok a Keszthelyi Yacht Kikötő égisze alatt versenyeztek a VB-n, ahol 203 induló közül lettek csoportjukban a 9.-ek.

„Egyáltalán nem izgultam, mert tudtam, hogy nem az a legfontosabb hogy milyen helyezést érünk el, hanem a tengeri tapasztalatszerzés.” – mesélte a 11 éves Bogi, aki egyébként a Keszthelyi HUN3Bogi nevű verseny katamarán névadója is, mellyel a testvérek édesapja az idei Kékszalag versenyen szerzett 9. helyezést.

Bogi 5 éves kora óta vitorlázik. Optimist hajón tanult, s eddig már több mint 20 különböző megmérettetésen indult, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. Fiatal kora ellenére rendkívül kitartó. Élete első komolyabb megmérettetése volt az idei VB, ahol most először versenyzett testvérével, Kristóffal.

„… a legrosszabb az volt, mikor az egyik futamon nem tudtam felhúzni a vitorlát hátszélben, idegesek voltunk, vitatkoztunk és vérzett a kezem. Mégis összességében nagyon jól éreztem magam. Sokáig, a versenyt megelőzően úgy éreztem sokkal jobb helyezést fogunk elérni. Csak az első nap értettem meg, hogy a Balatonon mennyire mások a viszonyok.”- tudtuk meg a hévízi vitorlázótól.

3 magyar klub is indított hajókat a Világbajnokságra, sokat edzettek együtt és osztoztak a felkészülés nehézségeiben. A legeredményesebb páros, mégis a most először együtt versenyző Kristóf és Bogi lett.

„Sokszor belegondoltam, hogyan fogom magam érezni. Volt bennem pici feszültség is hiszen a vitorlázásban nagynak számító új-zélandiakkal, britekkel és csehekkel is meg kellett küzdenünk, a többiekről nem is beszélve. De nem volt annyira nehéz, mint vártam és hálás voltam, hogy mi is ott lehettünk” – mesélte Lukács Kristóf.

 

A Keszthelyi Yacht Kikötő vitorlázója, több mint két éve versenyez RS Feva hajóosztályban. 2018-ban első RS Feva versenyén 4., az RS Feva Magyar Bajnokságon 5.-ik az Európa Kupán pedig szintén 4.helyet ért el az elmúlt években. Nem véletlen tehát, hogy a ranglista verseny és az Európa Kupa után az RS Feva Osztály Kapitánya őt is a versenyzők közé jelölte.

„A legrosszabb és talán legnehezebb is a reggeli összepakolás volt, homokban, sárban, mikor még szél sincs, csak a tűző nap, ráadásul mikor a verseny zajlott hőségriadó volt Toszkánában. „

A fiataloknak nem csak a tengeri körülményeket illetve a hőségriadót kellett megszokni a verseny során, de edzőiktől megtudtuk, hogy a szervezők lelkes amatőrként próbáltak helytállni a nemzetközi mezőnyben, s több olyan banális hibát is elkövettek a szervezők, mellyel magyar bajnokságokon nem vagy csak nagyon ritkán találkozni.

„Sajnos folyamatosak voltak a nézeteltérések, nehézségek a rendezőséggel, mégis a legjobb érzés az volt, mikor végre a 15 futam során kiderült, hogy nem csak tapasztalatszerzésre volt jó a VB, hanem kiderült, hogy jó helyezést értünk el és büszkék lehettünk magunkra” – mesélte Kristóf.

Kétség sem férhet hozzá, hiszen a 23 nemzetet és 203 hajót számláló világbajnokságon összesített bronz csoportban 9.helyezést, vegyes párosban pedig 3. helyet szerzett a hévízi testvérpár, így nem csak ők, de mi is büszkék lehetünk rájuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában