bajban a klubok

2018.10.10. 18:30

Hatalmas bundázások hálózhatják be a belga focit

Nagyszabású korrupciós és bundabotrány ügyében nyomoznak a hatóságok belga futballkluboknál – jelentette be szerdán a szövetségi ügyészség Brüsszelben.

Club Brugge's head coach Ivan Leko pictured at the start of the match between Belgian soccer team Club Brugge KV and Atletico Madrid, in group A on day two the UEFA Champions League, in Mardid, Spain, Wednesday 03 October 2018. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Fotó: BELGA/AFP

Az üggyel kapcsolatosan 57 rendőrségi akciót hajtottak végre: 44-et Belgiumban, 13-at pedig Cipruson, Franciaországban, Luxemburgban, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában.

A műveletekben 184 belga és 36 külföldi rendőr vett részt.

A tájékoztatás szerint a több mint egy éve tartó nyomozás során „gyanús pénzügyi műveleteket” azonosítottak, illetve „mérkőzések lehetséges manipulálására” utaló jeleket találtak a tavalyi szezonban. Többekkel szemben pénzmosás, korrupció, bűnszervezetben való részvétel gyanúja merült fel.

Az RTBF belga közszolgálati csatorna arról számolt be, hogy a horvát Ivan Lekót, a Club Brugge edzőjét is kihallgatták, ahogy számos más csapat, köztük az RSC Anderlecht, a Standard Liege és a KRC Genk több volt és jelenlegi munkatársát, továbbá ügynököket, játékvezetőket, egykori ügyvédeket, könyvelőket, újságírókat is.

A vádhatóság közölte: sokakat őrizetbe vettek és bevittek kihallgatásra, előzetes letartóztatásukról később dönt majd az illetékes bíróság.

„A bundázás aláássa a sportok integritását”

- szögezte le szerdán Koen Geens belga igazságügyi miniszter.

A botrány mindössze három hónappal azután robbant ki, hogy a belga válogatott bronzérmes lett az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Borítókép: Ivan Leko, a Club Brugge vezetőedzője is érintett az ügyben

AFP / BELGA MAG / BELGA / Bruno Fahy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában