Sport

2010.09.21. 06:37

Hat zalai a sakkolimpián

Hétfőn megtartották az ünnepélyes megnyitót az Oroszországban zajló sakkolimpián. Khanti Manszijszkban 160 férfi- és 139 női csapat indul. Az október 3-ig tartó versenyen ott van a jelenleg legjobb magyar játékosokból álló női és férfi válogatott is - hat zalai résztvevővel.

Bóbics László

 A sakkolimpián rajthoz álló magyar férfi válogatott összeállítása erősorrendben: Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc. Tartalék: Balogh Csaba. Szövetségi kapitány: Horváth Tamás. A női válogatott: Hoang Trang, Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Gara Tícia. Tartalék: Rudolf Anna. Szövetségi kapitány: Horváth József.

 

- Nagy feladat vár ránk, hiszen a Nemzetközi Sakkszövetség legfrissebb Élő-ranglistáján a férfiak a 6., míg a nők a 9. helyen állnak. Mindkét mezőnyt az orosz válogatott vezeti - kezdte Horváth Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke, aki a férfi válogatott szövetségi kapitánya is. - A férfiak egymást követő 3 sikertelen olimpia után hazai pályán bizonyítani akarnak és erre a Kramnyik vezette csapatnak meg is van a reális esélye. A különbségek egyébként a 2-15. hely között minimálisak, legalább ennyi együttes bizakodhat akár valamelyik dobogós helyezés elérésében. Mi is köztük vagyunk. A női mezőny egyre kiegyenlítettebb, nagy léptekben zárkózik Európához India, Vietnam és Kína. Örülök, hogy a pillanatnyi legerősebb csapatot sikerült összehozni.

A férfiak elsőtáblása Lékó Péter lesz.

- Pokoli két hét vár ránk - kezdte a jeles játékos. - Minden idők legerősebb olimpiája lesz. Csak egy apró példa: az orosz válogatott tartalékjának magasabb az Élő-pontszáma mint nekem, vagyis a házigazdák magasan kiemelkednek a mezőnyből. A világ 2700 Élő-pont feletti férfi sakkozói közül csak ketten nem lesznek ott orosz földön, egy francia fiú és a nálunk is jól ismert indiai Anand, a kanizsaiak játékosa. Ezek a számok sok mindent elmondanak. Az 1-6. hely valamelyikének a megszerzése a cél. Az éremre is van esélyünk, s ez óriási dolog lenne, de már a legjobb tíz közé kerülést is nagyszerű teljesítményként könyvelhetnénk el. Hogy ezek közül bármelyik teljesüljön, végig igen jól kell játszanunk.

Az Aquaprofit NTSK kiválósága, Polgár Judit a a férfi csapat harmadik táblása lesz.

- Nagyon jó szellemű csapat rázódott össze - kezdte a sportoló. - Ez már a nyolcadik olimpiám lesz. A legemlékezetesebb a korábbiak közül az 1988-as viadal, amikor 12 éves voltam, és aranyérmesek lettünk Szalonikiben. Két évvel később pedig Újvidéken ismételnünk is sikerült. Egyéniben is remekeltem, sőt, a férfi csapattal 2002-ben ezüstérmes lettem így öt olimpiai érmem van már. A jelenlegi mezőny roppant erős, minden találkozó kiemelt jelentőségű. A felkészülés során a napi elméleti edzések megvoltak, de talán kevesebbet versenyeztem a kelleténél. Remélem, kellően tudok majd koncentrálni, amikor kell. Hogy a bajnokságban az idén játszom-e a kanizsai csapatban? Remélhetőleg aktív részese lehetek az újabb aranyéremnek. De előtte persze még szeretnénk jól szerepelni a sakkolimpián, most ez a legnagyobb feladat. Az éremszerzés csoda lenne, ha az első öt közé kerülnénk, nagyon elégedett volnék. Ehhez kell néhány kimagasló teljesítmény, illetve hogy senki ne betlizzen. Mérkőzésenként négy játszmából 2,5 pontot kell elérni a győzelemhez. Ezt a szisztémát az előző olimpián vezették be, s még nem teljesen egyértelmű, hogy kinek előnyös.

 

 

Horváth József személyében a női válogatottnak is egerszegi kapitánya van.

- Jó szellemű csapatunk állt össze - így a Csuti sakkozója, a női gárda főnöke. - A lányok sokat és fegyelmezetten tették a dolgukat, a versenyen pedig a pillanatnyi formán múlik majd sok.

A magyar delegáció tagjai közül az egerszegi Mádl Ildikó a legrutinosabb olimpikon, tizenharmadszor áll már rajthoz a világeseményen. Az sem mellékes, hogy kétszeres olimpiai bajnok és két ezüstérmet is nyert már.

- Ilyen nagy rendezvény előtt, ahol a világ legjobbjai közül szinte mindenki ott van, nagyon nehéz tippelni - kezdte Mádl Ildikó. - Volt olyan, amikor remekül játszottunk, mégsem értünk el jó eredményt, de az ellenkező is megtörtént velünk. Egy biztos: a mi csapatunk most nagyon együtt van, s ez nagy plusz erőt jelent. Megpróbáljuk a lehetetlent , az első hat között végezni.

Az egerszegi sportoló nem babonás, nem aggasztja, hogy tizenharmadszor indul az olimpián. Inkább a rutinban bízik, amit e versenyek során megszerzett.

- Melyik a legemlékezetesebb olimpiája?

- A dubaji, 1986-ból. Csodás körülmények, csapatban 2. hely és a második táblán egyéni érem. Erre gondolok vissza a legszívesebben, még úgy is, hogy Szalonikiben 88-ban, s két évvel később Újvidéken nyertünk.


KÖVETHETJÜK AZ ESEMÉNYEKET

Az olimpia eseményeiről él ő közvetítés lesz a www.chess.hu oldalon, amely a Zalaszám Kft. által biztosította szerveren keresztül jut el Magyarországra. A sportág legrangosabb eseményét így percre pontosan követhetik itthon is a sakk szerelmesei. Ahhoz, hogy szakmailag is számos információhoz juthassanak, néhány ismert játékos nyújt majd segítséget: a csutis Horváth Ádám és Csiszár Csaba, valamint a Haladás két kiválósága, Rapport Richárd és Ruck Róbert lesznek a „súgók”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!