Sport

2015.12.28. 17:48

Hárman kapták meg a Zala Megye Labdarúgásáért-díjat

Zalaegerszeg - Hárman részesültek az idén Zala Megye Labdarúgásáért-díjban, melyeket hétfőn ünnepélyes keretek között, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának év végi összejövetelén adtak át.

Kerkai Attila

Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának (ZMI) kibővített ülésén elsőként a ZMI társadalmi elnöke, Preisinger Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd Józsi György megyei igazgatónak adta át a szót. Aki azzal nyitotta beszédét, hogy felidézte: pontosan öt esztendeje alakultak meg a megyei igazgatóságok, s vették át a megyei szövetségek feladatait, ami a magyar labdarúgásban újdonságot hozott. - Különös apropója a mai ülésünknek, hogy öt éve, 2011. január elsejétől működnek az igazgatóságok, melyek önállóan gazdálkodnak, de nem jogi személyek, mint voltak korábban a megyei szervezetek - mondta Józsi György.

A Zala Megye Labdarúgásért-díj jutalmazottjai, elöl (balról), Mátay Károly, Balázsi Mihály és Erdős János. Mögöttük a díjátadók, Preisinger Sándor és Józsi György a tegnapi ünnepségen. Fotó: Katona Tibor

- Ami viszont nem változott, hogy a bizottságok jogköre megmaradt, s ez ma is így van. Összességében egy erős központosítás jött létre, de a 2010-ben megalakult MLSZ új elnökségének ez volt a feltétele. Összességében egy jól működő rendszer jött létre, amely biztosítja a fejlődéshez is a feltételeket. Józsi György a ZMI működéséről is beszámolt az év végi összejövetelen. Mint mondta, az elmúlt öt évben a központi elhatározásokat Zalában végig tudták vinni, így ma már 437 csapat tagja működik a megyében, melyekben 7275 igazolt labdarúgó van. Evvel kapcsolatban egy érdekes adatot is közölt: az MLSZ hosszú távú szándéka az, hogy a lakosság összlétszámának 2,5 százaléka legyen igazolt labdarúgó.

A kimutatások szerint Zala megyében egy a szám már ma 2,54 százalék és ezzel Zala az első a megyék rangsorában. Viszont, mint mondta, csupán hat megye jutott 2 százalék fölé, a többi még ez alatt van. Józsi György arról is tájékoztatást adott, hogy az MLSZ januári elnökségi ülésén dönt a 2016-2017. évi bajnokságok létszámáról. A tervek úgy szólnak: marad a 12 csapatos NB I, az NB II létszáma viszont 20 csapatra nő, míg az NB III-at háromszor húszcsapatosra tervezik. Ezt követően adták át a társadalmi elnökség javaslatára odaítélt Zala Megye Labdarúgásáért-díjakat. Az idén három sportvezető vehette át az elismerést, mégpedig Balázsi Mihály, a ZMI játékvezetői bizottságának megbízott vezetője, Erdős János, a Nagykapornak elnöke, és Mátay Károly, a Tófej elnöke. Többen, a társadalmi elnökség dicséreteként emlékplaketteket vehettek át eddigi, a megyei labdarúgásában végzett tevékenységükért. Kancsal Tibor, a Bárszentmihályfa, Csordás Gyula, a Sormás és Lichtenberger László, a Zalacsány „mindenese" részesült elismerésben, valamint Lang Ferenc, aki negyven éve dolgozik a megyei szövetségnél. A ZMI szakmai bizottságának javaslatára pedig a Bozsik-programban évek óta végzett eredményes tevékenységéért kapott elismerő plakettet Jankovics Attila, Reizmüller László, Németh Ferenc, Lepár Attila, Czémán Imre, Rajkai András, Majoros Benedek és Dencs Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!