Sport

2015.07.09. 10:48

Gyulai István Memorial: Fiatal zalai sportolók is „mintát vettek” a Magyar Nagydíj hangulatából

Minden várakozást felülmúlónak nevezte a kedden, Székesfehérváron lezajlott Gyulai István Memorialt Spiriev Attila sportigazgató.

Varga Andor

Az Atlétikai Magyar Nagydíj előtt a következő lépcsőfok a szervezők szerint a Gyémánt Liga-sorozatba való bekerülés lehet. A viadal fiatal zalai sportolóknak is emlékezetes élményt jelentett.

A viadalon rajthoz állt olimpiai, világ- és Európa-bajnokok nehéz körülmények között, versenyeztek, ennek ellenére Spiriev Attila szerint mindenki jól érezte magát Székesfehérváron.

Az All.Athletics.com számítógépes világranglista értékelése szerint a Gyulai Memorial jelenleg a 9. a világ egynapos versenyei között, és kizárólag Gyémánt Liga-viadalok előzik meg a rangsorban. A sportigazgató szerint a Magyar Nagydíj az év végére a 16-17. helyre várható, ami már-már „szürreális" magasság, tekintve a többi nagy verseny múltját és rangját, valamint, hogy a Gyulaihoz képest 3-4-szeres költségvetéssel rendelkeznek.

A Gyulai István Memorial férfi magasugró-versenyének későbbi győztese, a katari Mutaz Essa Barshim látható.

Deutsch Péter, a szervező bizottság elnöke úgy vélte, a minden sportágat figyelembe véve is a legnagyobb hazai egynapos sporteseménynek számító Gyulai Memorialon kimagasló eredmények születtek. Kiemelte: a mezőny és a szervezés a biztosíték, hogy a magyar verseny néhány év múlva bekerülhet a Gyémánt Liga-viadalok közé.

Gyulai Márton szerint olyan versenyt sikerült öt év alatt a nulláról létrehozni, amilyen korábban húsz évig nem volt idehaza. Megerősítette, hogy a következő cél a Gyémánt Liga, amelyhez azonban a mostani költségvetés többszöröse kell.


A székesfehérvári verseny két kiemelkedően teljesítő zalai résztvevője, Csóti Jusztina (KVDSE) és Köcse Richárd (ZAC). 
Fotó: Bodnár Boglárka (mti), archív

– A mostani szint és a Gyémánt Liga között egyszerűen nincs más lépcsőfok – jelentette ki a legendás riporter és válogatott atléta Gyulai István fia.

Az ötödik Gyulai Memorialon tíz számba dőlt meg a versenycsúcs, férfi kalapácsban a lengyel Pawel Fajdek ráadásul a világ idei legjobbjával (83,12 m) győzött.

És végezetül vegyük fel a történet zalai szálát is. A világsztárok között lépett rekortánra Fehérváron például Csóti Jusztina, a KVDSE friss ifjúsági magyar bajnok sprintere. A keszthelyi atlétanő kezdésként 12,02 másodperces új egyéni csúccsal megnyerte a 23 év alattiak számára kiírt Junior Liga futamot 100 méteres síkfutásban, és ezzel jogot szerzett a „nagy" verseny B-döntőjében való indulásra. Ebben a sztárokkal tűzdelt futamban pedig még rátett egy lapáttal Csikós József edző tanítványa: egyéni csúcsát 12,01-re javítva a 8. helyen érkezett célba.

Köcse Richárd, a megyeszékhelyi Zalaszám-ZAC junior atlétája is kitett magáért 100 m-n: az U23-as futamban 10,93 mp-et repesztett, és harmadik helyen ért célba.

A két kiemelkedő zalai teljesítmény mellet a ZAC-ból Bagladi Marcell, Baki Barnabás és Kusztor Kitti is rajthoz állhatott az utánpótlás korúak között. Számukra egyelőre a részvétel lehetősége jelentette a dicsőséget.

KÖCSE RICHÁRD IS VÁLOGATOTT

A svédországi Eskilstuna városában rendezik meg július 16-tól a junior korú (18-19 éves) atléták Európa-bajnokságát. Az utazó csapatot a Gyulai Memorial után véglegesítették. A viadalon lesz versenyző a Zalaszám-ZAC-ból is: Köcse Richárd futhat a 4x100 méteres váltóban. Ő a negyedik egerszegi atléta, aki ezen a nyáron nemzetközi korosztályos viadalon áll rajthoz: az U23-as tallini Eb-n Szűcs Valdó, a Caliban sorra kerülő ifjúsági vb-n Veiland Violetta, a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig Takács Dóra képviseli a ZAC-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!