Sport

2014.08.14. 17:35

Ezüstérem a sakkolimpián! - Horváth Tamás és a zalai "szekció" remekül teljesített

Nagyszerű magyar és részben zalai sikerrel is ért véget a Norvégiában csütörtökön véget ért 41. sakkolimpia: a magyar férfi (nyílt) csapat 12 év után állhatott ismét dobogóra, amely az egerszegi szövetségi kapitány, Horváth Tamás irányításával ezüstérmet szerzett!

Kerkai Attila

A magyar együttes nem akármilyen izgalmak után szerezte meg az ezüstérmet. Az utolsó, 11. forduló előtt még az aranyérem is elérhető célnak tűnt a korábbi kiváló szereplésnek köszönhetően, de a pontelőnnyel induló Kína legyőzte a lengyeleket, így az arany elúszott. A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású együttes a csütörtöki zárófordulóban – az utóbbi játékos nélkül – viszont 2-2-es döntetlent játszott az ukránokkal, így 17 ponttal fejezte be szereplését. Ugyanennyi pontot gyűjtött ugyanakkor az orosz, az indiai és az azeri válogatott is, így végül a bonyolult számolgatások végén kiderült: a segédpontoknak köszönhetően a magyaroké a második hely, az indiaiaké a harmadik.

Horváth Tamás szövetségi kapitány és Polgár Judit is elégedett lehet: éremmel térnek haza (Fotó: chess24.com)

Tromsőben értük utol telefonon Horváth Tamás szövetségi kapitányt, a Z. Csuti-Hydrocomp SK szakmai vezetőjét, aki szinte elsőként közölte velünk a jó hírt.

– Mindez óriási eredmény, hiszen 177 válogatott indult a férfi, vagy ahogy másként említik, a nyílt kategóriában – nyilatkozta lapunknak Horváth Tamás. – Remekül játszott a válogatott, előzetesen nem volt benne a levegőben, hogy ennyire jók lehetünk. Annak örülök, hogy Balogh Csaba a legjobb pontszerzője lett csapatunknak, hiszen beválogatása adott némi vitára okot. Az elején kellett a türelem is, hiszen a 18 éves Rapport Richárd nem kezdett jól, de utána ő lett a nyerőember: öt meccsből négyet megnyert.

Horváth Tamás pedig ekkor átadta a Haladás ifjú titánjának a telefont, aki szintén nyilatkozott lapunknak.

– Tizennyolc évesen, első sakkolimpiámon vettem részt, ami egyrészt nagy élmény volt, ráadásul remekül szerepeltünk. Örülök, hogy nekem is beindult a szekér és ez valóban nagy siker – mondta Rapport Richárd.

Az ezüstérmes csapatban Balogh Csaba és Polgár Judit is az Aquaprofit-NTSK versenyzője, a végül 45. helyen végezett női csapatban pedig Mádl Ildikó, aki egyébként a legjobban teljesített az együttesben a Z. Csuti-Hydrocomp versenyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!