népszerű

2019.09.11. 08:40

Évről évre több a versenyző az evezős-világbajnokságon

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart Sukorón az év legnagyobb evezőseseménye, amely 23 esztendő után tér vissza Magyarországra, naponta 180 futammal és aggastyán korú indulókkal.

Forrás: Shutterstock

A csupasport.hu arról ír, hogy az evezés egyik nagy sikertörténete a masters világbajnokság megszervezése, amely 1973-as indulása óta folyamatosan növeli népszerűségét, évről évre több versenyző adja le nevezését. A két évvel ezelőtti, a szlovéniai Bledben megrendezett világbajnokságon rekordszámú, 4700 versenyző vett részt, 900 futamban.

Az idei, Velencei-tavi masters evezős-világbajnokságon is rengeteg nevezésre számított a sportág világszervezete, a FISA, így a résztvevők számát, ha minimálisan is, de korlátozni kellett. A FISA – a korábbi tapasztalatokból kiindulva – egy napra 175 futamot engedélyezett, valamint öt extra futamot, hogyha egy versenyszámban a nevezők száma eléri vagy túllépi a felső határt.

A program 8 órakor kezdődik és 18 óráig tart, vagyis tíz óra folyamatos versenyzés, óránként 18 futammal, háromperces szünetekkel. A futamok távja 1000 méter.

A verseny elnevezése egyébként tévesen világbajnokság, mert ahogy a neve (World Rowing Masters Regatta) is mutatja, regattáról van szó, vagyis a versenyzők elsősorban nem a nemzetüket, hanem klubjukat képviselik, nevezni is csak valamely evezősegyesület tagjaként lehetett.

A masters evezős-világbajnokságon a 27 évnél idősebb sportolók indulhatnak, életkor szerint 13 kategóriába osztva (A–M), s az átlagéletkornak kell meghaladnia a kategóriában előírtat.

A résztvevők 145 versenyszámban indulhatnak, s jócskán szerepelnek majd 80, sőt 85 év feletti evezősök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!