Sport

2016.10.08. 13:00

Egy spártai nem ismer lehetetlent

NAGYKANIZSA Negyvenkilenc kilométer és közel hetven akadály.

Benedek Bálint

Az extra kihívást jelentő akadályverseny, a Spartan Race megszállottja lett dr. Molnár Zoltán. Az önkormányzat 45 éves jogásza Európa első hosszú távú viadalán a szlovákiai Vechecben korcsoportjában és a nyílt kategóriában induló magyarok közt is elsőként ért célba.

- Szögesdrót alatti mászás, tűzugrás, homokzsákcipelés, palánkugrás és sárgödörben kúszás, kötélmászás. Csak néhány embert próbáló feladat abból a hetvenből, amit terepfutás közben teljesíteniük kell a versenyzőknek - mesélte dr. Molnár Zoltán. - Vannak kötelező feladatok, amiket nem lehet kiváltani. Azonban, ha a meghatározott speciális akadályok teljesítése nem sikerül, akkor harminc darab négyütemű fekvőtámasszal ki lehet váltani a gyakorlatokat. De ez is éppolyan kemény fizikai megterhelés, sőt, a folyamatos küzdelem során olykor szó szerint tényleg büntetésként hat.

A világ legjobbnak nevezett akadályverseny-sorozatának ötlete Amerikából, Vermont hegyei közül származik. Hamar népszerűvé vált, 2014-ben hat kontinens 15 országában űzték. A Spartan Race egy nagy kaland, melyet a szervezők szerint mindenkinek ki kell próbálnia. Eddig jellemzően három pályatípuson folyt a küzdelem. A kezdőknek legkevesebb 5 kilométeren húsz, a haladóknak 13 kilométeren huszonöt, míg a bevállalósoknak 20 kilométeren harminc akadályt kellett minimálisan leküzdeniük. A szervezők eredeti célja az volt, hogy a pályák teljesítése után mindenki fedezze fel magában a spártai hőst.

Dr. Molnár Zoltán spártai lett Fotó: Szakony Attila

-Az ultra beast verseny viszont ennél magasabbra tette a lécet, ugyanis eddig ilyen hosszú távon ennyi nehezített akadállyal még nem rendeztek versenyt Európában - így Zoltán. - Míg eddig főleg a közép-kelet-európai térségből érkeztek résztvevők, addig emiatt most a nyugati régióból is neveztek. Összesen közel 1900 fő, köztük 400 magyar veselkedett neki az extra kiképzésnek. Előzetesen 7-12 óra közötti teljesítési szintre lehetett számítani. A rendezők kitettek magukért, hiszen a terepfutásnál olykor négykézláb kellett mászni a meredek hegyoldalakon, de számos új elemet is beépítettek a szokásos akadályok mellé. A kötélmászás, a ferde palánk, a cölöpökön lépkedés mindig nehéz, de amikor előtte közvetlenül három vizes-sáros akadályt is beépítenek egymás után, akkor az valódi kínszenvedés.

Ha ez nem lett volna elég, Zoltán egy kilométeren keresztül cipelt egy kövekkel alaposan megrakott vödröt. Ezenkívül különféle nagyságú farönköket és vaslemezeket kellett kötéllel húznia néhány száz méteren keresztül.

Hogy honnan meríti a motivációt a 45 éves férfi, arra ő maga sem tudja pontosan a választ. Fiatalként nem sportolt aktívan. Először tizenegy éve kezdett el futni fitneszedző felesége, Koller Judit segítségével. Folyamatosan emelve a tétet aszfalton teljesítette első maratonját, melyet további hat követett, sőt részt vett egy 12 órás futáson is. Egy idő után azonban a terepfutás jobban vonzotta, egyre inkább a nehéz terepet kereste.

Fotó: Koller Judit

- A sikerélmény motivációt adott, de úgy éreztem, valami még kellene a futás mellé - mesélt tovább - Három éve télen az extrém sportokra egyébként erősen fogékony párom ötletére elmentünk egy Spartan Race edzőtáborba Salgótarján fölé a hegyekbe. Egyik este felfutottunk egy hegy tetejére a hidegben, sötétben, hóesésben. Mikor felértünk, azt mondták, hogy nyomjunk le száz darab négyütemű fekvőtámaszt, mintegy pihenőként. Pont az ilyen élmények voltak azok, amik miatt magával ragadott a Spartan Race.

Molnár Zoltánt a kihívás hajtja, az adrenalin végig jelen van a küzdelemben. Szívós férfiként nem panaszkodik, bár az akadályok sikertelen teljesítése miatt büntetésként kiszabott négyütemű fekvőtámaszok soha nem esnek jól a verseny közben, de a Spartan Race értékét pontosan ez adja. Versenyt még nem adott fel, ilyenkor szintén kifejezetten nehéz felkészülésére gondol, ami kárba veszne, ha egyszerűen megállna.

- Szerencsére nem feltétlenül igényel extra felkészülési körülményeket a futás, Nagykanizsán és erdős-dombos környékén is tökéletesen rá lehet hangolódni az ilyesfajta fizikai kihívásra - tette hozzá. - A hegyvidéket meredek dombokkal tudom helyettesíteni, a terepfutásra mindig a környező erdőkbe megyek. Ezenkívül a párom számos funkcionális tréningelemet is beiktat a legkülönfélébb eszközökkel végzett gyakorlattól a saját testsúlyos edzéseken át a TRX-gyakorlatokig, így téve kerek egésszé a felkészülést.

Dr. Molnár Zoltán a szlovákiai Spartan Race Ultra Beast extra távú viadalon 8 óra 18 perc 59 másodperces idejével a nyílt kategóriában a férfiak között a 41. helyen végzett, ami az elit és a nyílt kategóriával együtt a 99. helyet jelentette számára. A 45-49 évesek korcsoportjában elsőként sikerült beérnie a nyílt futamban, de mindösszesen is a 3. legjobbként. Kategóriájában a 400 magyar induló között is az első helyen végzett, s a 7. legjobb magyarként ért célba.

- A versenyek után általában zúzódások, horzsolások és sebek vannak a testemen, legutóbb a sok vízben futás miatt a cipő okozott többszörös körömsérülést, de ezek sem tarthatnak vissza az újabb kalandtól - szögezi le dr. Molnár Zoltán. - Idén öt erőpróbán vettem részt, de már most várom a téli versenyek kiírását, ahol legalább nem egy tóban kell úszni-gázolni, hanem elég jégen vagy hóban küzdeni. A Spartan Race sorozat rendez Európa- és világbajnokságot is, amelyre megfelelő kvalifikációval lehet kijutni az elit kategóriából. Jövőre mindenképp itt szeretnék indulni, amihez még keményebb felkészülésre lesz szükség. Az év további részében terepfutással és terepversenyekkel igyekszem az edzésmunkát folytatni - tette hozzá.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!