JEGYZET

2017.12.13. 06:30

Ebből kimaradtunk

K. Mayer András

Másfél órával a meccs előtt találkozás a pályához közeli sörözőben. Jönnek a haverok, ki sállal, ki sapkában, másnak az egész szerkója piros-fekete. Látszik, hogy mindenkiben dolgozik az adrenalin, fel vannak spannolva, élesek a tekintetek – lecsúszik néhány sör, s fél óra alatt gyakorlatilag lejátsszuk a meccset. Mindenkinél mi nyerünk.

Az ellenfelek pedig – például a Fradi, a Videoton vagy éppen a Haladás – veszítenek.

Így volt ez nagyon sokáig. Jártunk az NB I-es bajnokikra, ha meg – ne adj’ isten! – kiesett a csapat, akkor a másod­osztályú meccsekre, hogy aztán kiszurkoljuk a feljutást.

Most viszont tudja, érzi mindenki, hogy ez nagyon messze van.

Nemcsak Pécsett, Baranyában, hanem Somogyban, Zalában. Na meg tőlünk keletebbre is, a déli régióban. Számunkra eltűnt, megszűnt az elsőosztályú futball.

Nemrég befejeződött az NB I őszi szezonja, s fájó, hogy nekünk csak annyi jutott belőle, hogy tévén követhettük az eseményeket, olvashattuk a híradásokat. Ki-ki szurkolhatott annak a csapatnak, amelyikkel szimpatizál, de azért ez messze nem az igazi: a sajátjainknak szeretnénk szorítani, miattuk rázná a B-közép a kerítést, miközben éppen a zöld-fehérek vagy a lilák ellen harcolnak a srácok a pályán. Mindenki lesné a meccs után a tabellát, számolgatna, hogy meddig osonhatunk még felfelé, ha megnyerjük a következőt is.

De manapság csak az alacsonyabb osztályok eseményeit leshetjük itt, az ország déli részén. Amíg egyáltalán van kedvük az embereknek ezzel foglalkozni. Egy idő után megunják, s elfordulnak a futballtól – vagy ha még érdekli is őket, nem járnak ki meccsre, mert annyit nem ér meg egy Fűzfánfütyülő elleni hazai derbi, hogy a drukker ott fagyoskodjon a cúgos stadionban. Marad otthon, és szép lassan elfelejti az egészet.

Nincs jól ez így. Miközben az ország más részei­ben javában zajlanak a rangadók, s száz kilométeren belül három csapat meccsei közül választhatunk, mi csak irigykedünk. S ingatjuk a fejünket, hogy Mezőkövesden, Balmazújvárosban is élvonalbeli csapat él és működik, a nagy hagyományokkal rendelkező déli klubok pedig eltűntek a süllyesztőben.

Ide már csak gálameccsre jön a Fradi, vagy szerencsés sorsolás folytán beesik egy másodosztályú gárda a Magyar Kupában. Egy kisemmizett, elfeledett hely lettünk. Olyan ez, mintha letöröltek volna bennünket a futballtérképről. S félő, nem mostanában kerülünk vissza oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!