Sport

2015.08.26. 15:10

Döntő parti következik - Simon Attila vezet, de csütörtökön a címvédővel találkozik

Keszthely - Nagy lépést tett akár a végső siker felé is Simon Attila szerdai győzelmével a 34. Nemzetközi Sakkversenyen Keszthelyen, ahol már csak két forduló van hátra a zárásig.

Kerkai Attila

A viadal főszervezője, egyben életben tartója Szalay István, a K. Spartacus sakkozóinak vezetője, akit a hajrá előtt arról kérdeztünk, mennyire elégedett az eddigiekkel.

- Eddig nagy meglepetés, hogy a például a hatodik forduló előtt Simon Attila vezet - mondta el még a szerda délelőtt, amikor még nem lehetett tudni, hogy például a tegnapi eredmények miként alakultak. Annak pedig különösen örülök, hogy az idén már harmincnegyedik alkalommal rendezzük meg viadalunkat, melyre öt országból érkeztek sakkozók. Ez is mutatja, hogy van érdeklődés versenyünkre, s valószínűleg az indulók is jól érzik magukat a Balaton-partján.

Szalay István főszervező minden nap ott van a táblák mellett és figyeli a küzdelmeket Fotó: Keszey Ágnes

Abban a városban, melynek sportéletéhez immár szervesen hozzátartozik a nyár végi nemzetközi sakkverseny. A főszervezőt arról is kérdeztük, hogy milyen visszajelzéseket kap.

- Nincs okom panaszra, ugyanis Keszthely városa és Ruzsics Ferenc polgármester úr is maximálisan segít - válaszolta Szalay István. Harmincnégy év az nem kevés, tehát valóban része lett ez a verseny is a nyár keszthelyi programjainak. Sokan most a Balaton miatt utaznak ide versenyünkre, hiszen tervezhetik ezt a tornát, amely nagyon jó felkészülést is biztosít a csapatbajnoki küzdelmekre. Azonban nem csak visszatérő versenyzőink vannak, hanem rendszeresen újak is jelentkeznek, aminek szintén nagyon örülünk.

Szerdán az élen álló Simon Attila tovább erősítette vezető pozícióját újabb győzelmével. A 7. fordulóban ugyanis legyőzte Jancsó Ádámot és az élcsoportba tartozók közül a címvédő Havanecz Bianka is nyert, ezúttal az osztrák FIDE-mester Klaus Opl ellen. Az élcsoportban kiegyensúlyozott küzdelem zajlott és sok döntetlen született. Az első három helyezett mögött heten állnak 5 ponttal.

Az állás a 7. forduló után. 1. Simon Attila 6,5 pont, 2. Takács Balázs, Havanecz Bianka 5,5-5,5 pont.

A 8. fordulóban a Havanecz Simon játszma döntő jelentőségűnek ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!