Ultramaraton Japánban

2019.03.21. 17:25

Büki Tivadar lesz az egyik a Sakura Michi három magyarjából

Büki Tivadar ultrafutó hosszú utazás és egy hosszú táv előtt áll, hiszen meghívást kapott a japán Sakura Michi ultramaratonra, ami az Athén és Spárta közötti Spartathlon „megfelelője”.

Kerkai Attila

Büki Tivadar tavaly, a Spartathlon teljesítése közben. Azt mondja, Európában szinte már mindenütt futott

A két ultrafutó verseny között mindössze 4 km az eltérés, hiszen a Spartathlon 246 km, a Sakura Michi pedig 250 km hosszú. Büki Tivadar, a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE sportolója szeptemberben először teljesítette a Spartathlont, de oda már nem „zöldfülűként” érkezett. Ultrabalatonok, 24 órás országos bajnokságok után 2018. tavaszán már ő is a magyar csapat tagja volt a Temesváron megrendezett 24 órás Európa-bajnokságon, ahol 218 km-t teljesített, és a magyar együttessel 5. helyezést szerzett.

Amikor az újabb kihívás előtt leültünk beszélgetni, először a kezdetekről kérdeztük.

– Nyolc éve futok, előtte hobbi szinten rengeteget kerékpároztam. A futás télen jött a képbe mindig, amikor kiegészítő sportként űztem, hiszen ilyenkor bringázni kevésbé lehet. Valahogy vonzottak a hosszú távok – említette Büki Tivadar, aki a hosszú utazások művelője is, lévén, már régóta kamionozik. – Így kezdődött, aztán jöttek a versenyek is.

Büki Tivadar tavaly, a Spartathlon teljesítése közben. Azt mondja, Európában szinte már mindenütt futott
Büki Tivadar készül átszelni a Honshu-szigetet Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

Az őszi Spartathlonról azt mondta, évek munkája volt, mire eljutott oda, ráadásul óriási a túljelentkezés a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb ultramaratonjára. Összesen 390-en indulhatnak, a legutóbbi versenyen ez 51 ország megszállott futóit jelentette. Büki Tivadar a 246 km-es távot végül 31 óra 31 perc alatt teljesítette, amiben az is benne volt, hogy a viadal résztvevőire egy ciklon tört, ezzel is nehezítve a haladást.

Rátérve a Japánban április 19-én rajtoló, Nagoyából induló és Kanazawán végződő Sakura Michi-re, oda sem egyszerű eljutni. Ám erről Büki Tivadar beszéljen:

– A japán versenyt eddig egyetlen magyarnak, az Ultra című dokumentumfilm készítőjének, Simonyi Balázsnak sikerült teljesítenie. A Sakura Michi lényege, hogy a Honshu-szigetet keresztben szeli át, a 250 km-es táv alatt 5000 méter a szintkülönbség. Százhatvan és százhetven fő közötti nevezést fogadnak el, a külföldiek aránya mindössze 15 százalék lehet. Követelmény, hogy az elmúlt három évben öt, kétszáz kilométer feletti versenyt fusson az illető. És igen, illik ebben a Spartathlont is teljesíteni. Ezek után pedig kell még valaki, aki beajánl. Az én esetemben ez Simonyi Balázs volt. Itt tartok most, az őszi pihenést követően nagyjából három-négy hónap felkészülés áll a hátam mögött. A Sakurán indulni és persze teljesíteni presztízst jelent a futóknak, erre készülök én is, hogy sikerüljön.

Büki Tivadar – ahogy elmondta – bele tudja illeszteni a sportolást kamionos munkájába. Nem könnyű, de van már rutinja benne.

– Európában szinte már mindenhol futottam, ahol megfordultam, vannak kifejezett futóhelyeim – árulta el. – Minden úthoz egy olyan tervet is készítek, hogy mikor, hol, és mennyit tudok majd közben edzeni. Ez sokszor elég változatos, de megoldható.

Annyit még megtudtunk, hogy az idén mindössze három magyar vehet részt a Sakura Michi-n. Köztük van Simonyi Balázs, Maráz Zsuzsa, a 2018. évi Spartathlon női bajnoka és persze Büki Tivadar, aki nagyon büszke erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában