Még önmagának is meglepetést okozott

2019.07.02. 19:33

Betlehem Dorka a Balaton-átúszás női győztese

Közel tízezren teljesítették a hagyományos Révfülöp–Balatonboglár közötti Balaton-átúszást, s noha ez az esemény elsősorban nem verseny, mégis számon tartják a legjobb időt elérőket. A nők között Betlehem Dorka, az EuropTec-ZÚK úszója lett a legjobb 1:14:53 órás idővel az 5,2 km-es távon. Azt mondja, maga is meglepődött.

Kerkai Attila

Betlehem Dorka és a csokor virág – ő nyert! Fotó: ZÚK

– Engem is meglepett, hiszen zárultak az országos versenyek, lejárogattam az uszodába, de nem készültem különösebben az átúszásra

– említi Betlehem Dorka, amikor megkerestük. Az EuropTec-ZÚK 18 éves versenyzője persze gyakorlott úszó. Sőt, kifejezetten a hosszabb távokon jeleskedik, hiszen nemrég a nyílt vízi országos bajnokságon 10 km-en lett negyedik helyezett.

A Betlehem név pedig jól cseng ebben a „műfajban”. Öccse, a 16 éves Dávid az egyik legtehetségesebb magyar hosszútávúszó, aki sokszoros korosztályos országos bajnok, tavaly a nyílt vízi junior világbajnokságon 5000 méteren lett bronzérmes.

Betlehem Dorka és a csokor virág – ő nyert! Fotó: ZÚK

– Mondhatjuk, hogy családi vonás a hosszútávúszás? – kérdezzük ismét Betlehem Dorkát.

– Lehet… – válaszolja. – Dávidnak is jól megy, bár a családban rajtunk kívül senki nem volt úszó. Nem tudom, honnan jött ez, mindenesetre anyáék már nagyon korán levittek bennünket babaúszásra, és azóta is szeretjük a vizet. Én is úszom rövidebb távokon, de valahogy azokon nem tudok felgyorsulni, a hosszabb távok viszont tényleg testhezállóbbak.

– Visszatérve a Balaton-átúszásra. Mikor derült ki, hogy a legjobb lettél?

– Először úgy voltam vele, hogy elmegyek és úszok egy jót, a Balaton-átúszáson másodszor vettem részt. Az eleje nem ment jól, de úgy két kilométer után, ahogy egyre több embert értem utol, az motivált, hogy minél többet előzzek meg. Amikor a célba értem, bemondták, hogy megérkezett a legjobb női időt elért versenyző is. Megkaptam a csokrot, fotósok jöttek, tényleg nagy meglepetés volt. Igazából csak álmodoztam róla, hogy milyen jó lenne egyszer elsőnek lenni ezen a viadalon.

Azt tudni kell, hogy chip-es időmérés van a Balaton-átúszáson, így a mezőny nem egyszerre indult (nehéz is lett volna: az idén 9290 célba érőt jegyeztek fel). Mindenesetre a távot teljesítők között olyan ismert úszók is voltak, mint Késely Ajna, aki például a második legjobb női időt érte el.

A Kölcsey-gimnázium diákjának egy nagyszerű nyári élménye már garantált, de mit szeretne elérni Dorka a jövőben?

– Továbbra is készülök a medencés versenyekre, de igazából a nyílt vízi viadalokon szeretnék jó eredményeket elérni – avat be bennünket terveibe. – Jövőre szeretnék az ob-n már dobogóra állni, és az ifjúsági Eb-re kijutni. A másik kötelező feladat Dávidnak szurkolni! Két hét múlva utazik Bakuba, az Európai Ifjúsági Olimpiára, majd augusztus elején a nyílt vízi ifjúsági Európa-bajnokságon is válogatott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában