Sport

2014.04.24. 16:25

Akitől tényleg tanulhatnak

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Judo Sportegyesület neve is ott szerepelt a legutóbbi magyar cselgáncs bajnokság pontszerzői között, ami nem véletlen. Az elmúlt évek világversenyein rendszeres résztvevő Nagysolymosi Sándor ugyanis februártól az egerszegi klub tagja, méghozzá aktív tagja, aki a napi munkából is oroszlánrészt vállal.

Kerkai Attila

Aki egy kicsit is jártas a sportban, Nagysolymosi Sándor neve biztosan ismerősen hangzik a számára. A 32 esztendős cselgáncsozó gyakorlatilag az ifjúsági, majd a felnőtt Európa-bajnokságok, világbajnokságok állandó résztvevője volt, a 81 kg-os súlycsoportban hatszoros magyar bajnok. A Kecskeméten rendezett idei magyar bajnokságon ötödik helyezést szerzett egerszegi színekben, úgyhogy azonnal adódik is a kérdés, amikor a Zalaegerszegi Judo SE edzésén meglátogattuk a csapatot: miként került a zalai megyeszékhelyre?

Nagysolymosi Sándornak természetesen nem okoz nehézséget bemutatni egy-egy dobást az egerszegi fiataloknak, akik nagyon sokat tanulhatnak a korábbi válogatott cselgáncsozótól (Fotó: Katona Tibor)

Feleségem egerszegi, nemrég született gyermekünk, elsősorban emiatt költöztünk ide kaptuk a választ Nagysolymosi Sándortól. És most már a munkám is ideköt, hiszen a munkaügyi fel-ügyelőségén kaptam állást, de közben a sportágtól sem szakadtam el. És nem is szeretnék, hiszen ha Világkupákon nem is, de a hazai versenyeken, esetleg B-kategóriás nemzetközi viadalokon még szeretnék indulni.

És ott van az edzősködés, hiszen Nagysolymosi Sándor a klubnál a fiataloknak is igyekszik átadni tudását. Mondjuk volt is kitől örökölnie ezt, hiszen édesapja, idősebb Nagysolymosi Sándor korábban a magyar szövetség szakágvezetője, szövetségi kapitánya is volt. Szakvezetőként pedig ott volt a barcelonai, a magyar cselgáncs-sport szempontjából sikerolimpián.

Én is abban az évben, vagyis 1992-ben kezdtem el cselgáncsozni, s akkor nagyon sok gyerek tett így, hiszen a sportág első magyar olimpiai bajnoka, Kovács Antal sikere sokak számára emlékezetes folytatta beszélgetésünket Nagysolymosi Sándor. Jómagam sajnos nem jutottam ki egyetlen olimpiára sem, 2004-ben még fiatal voltam, 2008-ban nagyon kevésen múlt a kvalifikáció, 2012-ben pedig még kevesebben... A legutóbbi Világkupa-indulásom a tavalyi évben volt, de edzésben vagyok most is. Ami mellett az edzősködés is komolyan foglalkoztat, így a sportágfejlesztés edzői prog-ramjának is tagja vagyok. Az ország fellegváraiban tanulhattam, hiszen Kecskeméten kezdtem, aztán Pakson sportoltam, majd visszatértem anyaegyesületemhez, s innen kerültem ide. Egyfajta kihívás, hiszen itt is találtam magamnak motivációt, ami fontos, hogy átadjam a tapasztalataimat a fiataloknak.

Nagysolymosi Sándor 

A Zalaegerszegi Judo SE-nél pedig Varga Zoltán és Kőszegi József edzőkkel várják a fiatalokat és azt is megtudtuk, talán a jövőben még több versenyre juthatnak el. Tulajdonképpen ez a cél, aminek érdekében már léptek is.

A sportágfejlesztési prog-ram keretében már megállapodást kötöttünk a Dózsa-, a Landorhegyi, az Eötvös-, az Ady- és a Liszt-, valamint a nagykapornaki iskolákkal beszélt erről is Nagysolymosi Sándor. Ennek keretében 50 négyzetméter szőnyeget és iskolánként 20 judo-ruhát kapnak. Egy bázist szeretnénk létrehozni, amiben a tömegesítés mellett a versenysportra is hangsúlyt fektetünk. A legutóbbi regionális viadalon már ott voltunk és látszott, hogy egy-egy kis győzelem is mekkora örömöt, motivációt ad a srácoknak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!