Sport

2017.06.29. 15:00

A világ legjobb csapatának tagja - A 18 éves Fodor Csengét leigazolta a Győri ETO KC

KESZTHELY A város szülötte, Fodor Csenge alig 18 évesen óriási lehetőséghez jutott: szerződtette a világ jelenlegi legjobb női kézilabda-csapata, a Győri Audi ETO KC. Szédületes karrier és hatalmas kihívás.

Iglódi Endre

- Milyen hatást tettek rád az első győri edzések?

- Rendkívüli érzés volt, hisz a világ legjobbjaival játszhattam. És nemcsak játékosként, hanem emberként is nagy hatással voltak rám: bármilyen hihetetlen, de ezek a sztárok mindenben rendkívül segítőkészek voltak.

- Mikortól kezdtél el kézilabdázni?

- Nagyon korán, 6 éves koromtól játszottam és szivacs kézilabdáztam. Veszprémbe jártunk át éveken keresztül az atlétika edzések mellett, kezdetben irányítóként játszottam éveken át, aztán ifj. Kiss Szilárd balszélsőként is kipróbált. Már hatodikos koromban szóba került, hogy Győrbe igazolok, de akkor a szüleim még nem akarták, így maradtam Keszthelyen. Mind a mai napig a város az otthonom.

- Hogyan kerültél végül Balatonboglárra?

- A 8. osztály után is arról volt szó, hogy Győrbe igazolok, de akkor indult a Nemzeti Kézilabda Akadémia és ifj. Kiss Szilárd meggyőzött. inkább Boglárra menjek.

Fodor Csenge itt még balatonboglári mezben Fotó: NEKA

- Nem bántad meg?

- Nem. Balatonbogláron nagyon jó közegben és jó társakkal, remek edzőkkel dolgozhattam. Az igazsághoz tartozik, hogy nálam néhány fejlődési lépcsőfok kimaradt, és amikor Balatonboglárra kerültem, sok lemaradásomat kellett behozni. Nagyon sokat köszönhetek Hajdú János szövetségi kapitánynak.

- A juniorok kapitánya nekem azt mondta: te vagy a korosztály egyik legjobb játékosa.

- Nagyon sok jó játékos van, akikkel ezer örömmel játszom együtt, különösen a dunaújvárosi Klujber Katrinnal, valamint a fővárosi Háfra Noémivel. A NEKÁ-val sorra nyert bajnoki címeknél is nagyobb élmény az ifjúsági válogatottban való szereplés (itt Siti Beáta is az edzőm volt), bár a világbajnoki dobogóig nem jutottunk el.

- Most újabb junior világversenyre készülsz. Milyen célokkal?

- Júliusban Szlovéniába utazunk világbajnokságra. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de azt mindenképpen meg kell nyernünk. Remélem, a többiek is nagyon elszántak lesznek. Június végétől már kizárólag erre készülünk, boldog lennék, ha dobogóra állhatnánk. Életem eddigi legnagyobb sikere a korosztályban elért Eb-bronzérem volt

- Utána milyen pályát képzelsz magadnak?

- Tele vagyok vágyakkal és nagy-nagy célokkal. Szeretnék a Testnevelési Egyetemre felvételizni és ősszel Győrben a Bajnokok Ligája mérkőzésen is bemutatkozni. És természetesen egyszer szeretnék a felnőtt magyar válogatottban is szerepelni.

- Győrben óriási klasszisokkal játszol egy csapatban, viszont hatalmas lesz a konkurencia is...

- Mindenkitől szeretnék tanulni, főleg a többnyire balszélsőként játszó Görbicz Anitától. Augusztusban Győrbe költözöm és remélem egészségesen tudok kezdeni Ambros Martin csapatában.

ÉLETÚT - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Fodor Csenge 1999-ben született Keszthelyen. Szülei aktív sportolók voltak. A Csány-Szendrey ÁMK-ban kezdte meg tanulmányait.

A keszthelyi városvezetés az évek során kétszer részesítette Jó tanuló, jó sportló elismerésben.

Felső tagozatosként 11-szeres korosztályos magyar bajnok lett atlétikában, sprintszámokban illetve kislabdahajításban.

Veszprémben kezdett kézilabdázni, az általános iskola elvégzése után a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiára került.

2014-ben már NB II-es felnőtt, illetve NB I-es junior és ifjúsági bajnokságokban szerepelt. Egy évre rá az ifjúsági válogatottal Eb-bronzérmes, majd világbajnoki ötödik.

2016-tól a junior válogatott állandó kezdő balszélsője. 2017. január 31-én a Győr elleni edzőmeccsen az első félidőben 6 lövésből 6 gólt lőtt a felnőtt válogatott Kiss Évának.

Idén májusban írásbeli érettségire készült, amikor álmai csapata, az ismét Bajnokok Ligája-győztes Győr hívta soraiba. A hónap második felétől a világsztárokkal edzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!