Sport

2017.06.16. 13:20

A város hírnevét is öregbítik - Jókai és Mikszáth nyomdokain a sikeres egerszegi tarokkcsapat

ZALAEGERSZEG Viták folynak arról, hogy a kártyajátékok beletartoznak, vagy sem a sport kategóriájába. Akárcsak a sakk, vagy a dámajáték a kártyázás is szellemi tevékenység, igaz, a sikerhez jó lapjárás is kell. A kártyások is létrehozták a maguk szövetségeit, s eldőlt, hogy helyet követelnek maguknak a magyar szellemisport-palettán.

Zalai Hírlap Sport

Zalaegerszegen, Gergály Gyulának, a ZTE sportegyesület egykori elnökének vezetésével, egy jól szereplő Paskievics Tarokk csapat működik.

- Az említett tarokk játéknak van egy magyar egyesülete, ennek vagyunk a tagjai - kezdi a bemutatkozást Gergály Gyula. - A versenyeken mindig Zalaegerszeg néven szerepelünk, a magunk módján hozzájárulunk a város sportsikereihez. Egyénileg és csapatként is rendre részt veszünk a versenyeken.

Az egerszegi tarokk csapatnak jelenleg négy tagja van, de az elmúlt évek során hatan is asztalhoz ültek. Mindig a legjobb formában lévő kártyások szerepeltek. Négy fordulóból áll egy verseny, először véletlenszerűen sorsolják össze a játékosokat, utána úgy folytatódik a küzdelem, mint a sakkban a svájci rendszerben. Jó tíz éve alakult meg a csapat, és hat éve, hogy szervezett lett a Paskievics tarokk-bajnokság. Évente 10 fordulót rendeznek országos szinten.

"Edzésben" az egerszegi tarokk csapat, szemben Gergály Gyula, aki a csapatvezető is egyben Fotó: KT

- Az idei első fordulót Kaposváron csapatban megnyertük, egyéniben én lettem az első. Érdekességként említeném, hogy a Parlamentben is rendeznek fordulót, de szerepelünk többek között Egerben, Tihanyban és egy zalai városban, Keszthelyen is. Az összesítésben minden csapatnak a tíz fordulóból a legjobb öt eredménye számít, mivel nem mindegyik fordulóban indul minden csapat. Fordulónként is hirdetnek győztest. A nyertesek kupa, érem díjazásban részesülnek - hangoztatta Gergály Gyula.

A tarokk játékot híres magyar írók, így Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is szívesen játszották. Elmondható, hogy az egerszegiek a híres elődök útjain járnak. A zalaiak nem is hoznak szégyent az elődökre, hiszen 2013-ban és 2014-ben bajnok lett az Angyalosi Dániel, Tóth Zoltán, az azóta elhunyt Major György, Horányi Antal és Gergály Gyula összeállítású csapat. A csapatban mindig a legjobb formában lévők játszanak.

- Rangidősként a csapatba kerülés ezen módszerét hirdettem meg, a tagok elfogadták ezt, így nem születnek szubjektív döntések - vélekedett Gergály Gyula. - Természetesen akadt olyan játékosunk, aki megsértődött, de nincsen pótolhatatlan ember. A teniszezőktől igazoltuk dr. Sárváry Pétert, és a ZTE TK korábbi elnöke örömmel csatlakozott hozzánk. Gyorsan beilleszkedett közénk, erőssége lett a csapatunknak. A kártyajáték valahol szerencsejáték, de azért tudás is kell hozzá, nem véletlenül lettünk kétszer bajnokok. Idén is szeretnénk az élen végezni, a ZTE tenisz klubban edzünk rendszeresen.

Gergály Gyula elmondta még, hogy csapatuk önfenntartó. Külső támogatást nem kapnak. A versenyeken hangsúlyozzák, hogy honnan jöttek. Büszkék rá, hogy Zalaegerszeg sportéletéhez sikeres szereplésükkel hozzájárulhatnak.

És újabb sikert értek el az egerszegi tarokkosok, hiszen a Nagymaroson rendezett újabb országos fordulóban a Gergély Gyula, dr. Sárváry Péter, Tóth Zoltán és Angyalosi Dániel összetételű csapat győzelemmel tért haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!