Sport

2015.10.12. 14:24

A polgármester köszöntötte a hazaérkező hosszútávúszót Mányoki Attilát

Zalaegerszeg – Hazaérkezett Mányoki Attila hosszútávúszó, akit hétfőn fogadott és köszöntött Balaicz Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy újabb két óceáni szorost pipált ki az Ocean’s Seven sorozatban.

Kerkai Attila

Az előzmények talán már ismertek olvasóink előtt, hiszen az elmúlt hónapban mi is beszámoltunk az egerszegi úszó újabb erőpróbáiról, amikor előbb a Hawaii-n található Molokai-csatornát, majd Kalifornia partjainál a Catalina-csatornát úszta át.

A hétfői ünnepélyes köszöntésen is felelevenedtek ezek az események, hiszen Mányoki Attila beszámolt a jelenlévőknek útjáról, amit a kivetítőn a helyszínen készült videófelvételek képsorai „festettek alá". Ám előbb Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szólt a megjelentekhez. Felidézte, hogy néhány éve, amikor alpolgármester volt, akkor jelentkezett be nála Mányoki Attila, és beszélt a terveiről. Az önkormányzat, ahogy tavaly, úgy az idén is külön támogatást biztosított a sportembernek, hogy újabb próbákat teljesítsen az Ocean's Seven sorozatában. A hétből négy már megvan.

– Gratuláció és köszönet jár azért, amire Attila vállalkozik – jegyezte meg Balaicz Zoltán. – És miközben ilyen teljesítményre képes, ugyanolyan maradt, mint amilyen korábban volt: mosolygós és barátságos... Jómagam is részt vettem már rendezvényen, ahol diákoknak, gyerekeknek élménybeszámolót tartott, és láttam, hogy a fiatalok felnéznek rá. Akaraterővel, kitartással lehet és kell is nagyot álmodni.

Mányoki Attila élménybeszámolót is tartott hétfőn. Fotó: Katona Tibor

A „megszólított" vette át innentől a szót és részletesen elmesélte, mi történt vele ebben az egy hónapban. – Mind a két úszás nagyon jó visszajelzés volt számomra, a tudásom legjavát sikerült nyújtani – mondta. – A Molokai-csatorna volt a fontosabb, hiszen 1961 óra csak harminchatan tudták átúszni, nekem viszont a valaha volt legjobb idővel, 12 óra 5 perc alatt sikerült ez. A Catalina-csatorna más volt, azt az elmúlt 90 év során négyszázvalahányan átúszták már, de... A két úszás közötti rövid pihenő felőrölt, nem gondoltam, hogy a második ilyen nehéz lesz. A határán voltam, hogy bedobjam a törölközőt, nem is tudom, mi vitt előre... Nem érzem, hogy hőstettet hajtottam volna végre, csupán elvégeztem, amit elterveztem.

A Mányoki Attilát kísérő stáb tagjait, Tompa Gábort, Kovács Györgyöt és Takács Andrást is köszöntötték, és elhangzott, milyen fontos a segítők szerepe egy ilyen vállalkozásban.

Mányoki Attila büszkén mutatta meg az emléklapot, amit dr. Kálmán László nagykövet, Magyarország Los Angeles-i főkonzulja adott át neki a teljesítményéért.

Az még elhangzott, hogy jövőre az Északi-csatornát (régebbi nevén Ír-csatorna) szeretné Mányoki Attila átúszni, és 2017-ben fejezné be az Ocean's Seven sorozatot, ami eddig csupán hat embernek sikerült a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!