Sport

2013.11.06. 13:05

A magyar férfi válogatott zalai erőkre épül a varsói Eb-n

Zalaegerszeg - Majdnem tisztán zalai válogatott képviseli Magyarországot a férfiaknál a pénteken kezdődő varsói sakk csapat Európa-bajnokságon, hiszen négy, kanizsai színekben versenyző sakkozó is az ötfős keret tagja, a kapitányi posztot pedig továbbra is az egerszegi Horváth Tamás látja el.

Kerkai Attila

Az Európa-bajnokság tulajdonképpen már csütörtökön kezdetét veszi, ám ekkor még csak a kapitányi értekezletre kerül sor, a nyitófordulót aztán pénteken rendezik. Horváth Tamással, a férfi válogatott szövetségi kapitányával – aki egyben a Z. Csuti-Hydrocomp szakmai vezetője is – ültünk le beszélgetni az Eb nyitánya előtt.

Horváth Tamás tapasztalata a sakktáblák mellől kapitányi minőségében is sokat jelenthet a magyar férfi válogatottnak. Fotó: Katona Tibor

Aki nem is kezdhette volna mással ezt a beszélgetést, mint azzal: szinte zalai csapat ül asztalhoz, ugyanis az ötfős utazó keretből Polgár Judit, Balogh Csaba, Erdős Viktor és a tartaléknak jelölt Bánusz Tamás is az Aquaprofit-NTSK igazolt játékosa, egyedül az ötödik tag, Almási Zoltán nem. S ha már a csapatoknál tartunk, lesz még egy kanizsai versenyző Varsóban, hiszen a dr. Hazai László vezette női válogatottban Gara Tícia is a kanizsai klub játékosa.

S hogy milyen esélyekkel várják a mieink az Eb-t? Erről kérdeztük HorváthTamást.

– A mostani férfi válogatott az érvényes Élő-pontok alapján a hetedik az erősorrendben, de nagyon erős a mezőny – vélte az elutazás előtt a kapitány, s nem véletlenül. – Tulajdonképpen a sakkozásban számottevő nemzetek közül csak Kína, India és az Egyesült Államok hiányzik. A mi hetedik helyezésünk viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne előrébb végezni. Két éve hatodikként vártuk az Eb-t, aztán a végén bronzérmet szereztünk, ami kiváló eredmény volt és úgy vélem, hogy a mostani Európa-bajnokságon az első tíz közül bárki lehet dobogós. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, csapatunkban egyértelműen Polgár Judit és Almási Zoltán a legtapasztaltabb sakkozó, de Erdős Viktor és Balogh Csaba is egyre jobban játszik. Ez nagyon fontos, ugyanis a négy asztalhoz ülő játékosból csak felfelé lehet kilógni, lefelé nem, mert az egy-egy mérkőzésen a csapat szempontjából végzetes lehet.

A női válogatott a friss egyéni Európa-bajnok Hoang Trang vezérletével próbál minél jobb eredményt elérni. A női csapat a 10. helyről várja a küzdelmeket.

Horváth Tamást viszont a mostani alkalom apropóján a Z. Csuti-Hydrocomp eddigi szerepléséről is kérdeztük, hiszen négy forduló ment le az NB I-es csapatbajnokságból és ezzel gyakorlatilag véget is ért az őszi idény. Az egerszegiek a hetedik helyen állnak.

– Bevallom, jobb szereplésre számítottunk, de azt is tudni kell, hogy a tízcsapatos mezőnyben nagyon sok az erős együttes – mondta el az egerszegiek eddigi szerepléséről Horváth Tamás. – A Nagykanizsa és a Paks így is kiemelkedik, de a többi szinte azonos erőt képvisel. A mi csapatunk viszont annál jobb, mint amit eddig mutatott, de nyilván nem olyan erős, mint a régi Csuti SK. Talán jól is jön most a hosszú szünet, hiszen legközelebb majd februárban ülünk ismét asztalhoz a bajnokságban. Ezt az időszakot ki kell használni arra, hogy a ránk váró riválisok játékát még jobban feltérképezzük. Csak a saját erőnkre alapozhatunk, hiszen másutt már előre légiósokkal erősítettek, ami nekik sokat jelent. Szokatlan a mi esetünkben, egy hatszoros bajnok csapatnál, hogy a kiesés veszélyéről kell beszélnünk, de most ez van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!