Sport

2011.02.08. 18:02

A kétszeres olimpiai bajnok Mádl Ildikó vezeti a Csuti lánycsapatát

A Z. Csuti- Hydrocomp Sakk Klub híres az utánpótlás-neveléséről, ám míg a korosztályos csapataikban népes a fiúk mezőnye, addig elég kevés a lány a táblák mellett. A hatszoros bajnoknál most szeretnének ezen változtatni.

Bóbics László

A klubnál úgy döntöttek, a lányokkal eztán külön foglalkoznak majd. A Csutinak neves női sakkozói vannak, olyan „sztárok” játszanak náluk, mint Porubszky Mária olimpiai ezüst- és bronzérmes vagy Mádl Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok. Ők igazi példaképei lehetnek a jövő nemzedékének.

– Az utánpótlás-nevelésünk országosan is elismert, a város szinte minden iskolájában lehetőségük van a tanulóknak arra, hogy megismerkedjenek a sportággal – kezdte Csiszár Zoltán technikai vezető, utánpótlásedző, aki közel tíz éve keresi és neveli a tehetségeket az általános iskolákban. – Évek óta nagy problémát jelent számunkra, hogy viszonylag kevés lány jutott el az iskolai sakkoktatástól a Z. Csuti sportiskolájáig. Az ötlet, hogy a lányok oktatására kiemelt hangsúlyt kell fektetni mostanra érett meg, a feladatra pedig a legalkalmasabb ember Mádl Ildikó, aki örömmel vállalta is a kihívást. Játékosunkat szemlátomást szeretik a gyerekek, szakmai tudását pedig azt hiszem senki nem kérdőjelezheti meg.


Természetesen az olimpiai bajnokból lett edző, Mádl Ildikó véleményére is kíváncsiak voltunk.

– Ezzel a lépéssel a célunk az, hogy minél több kislány ismerje meg magas szinten a sakk alapjait, ezáltal a játékban sikerélményhez jusson, és hosszú távon a Z. Csuti sakkozója legyen – foglalta össze Mádl Ildikó. – A sakkiskola február elején indult el, és már vannak jelentkezők, de ez a mezőny várhatóan tovább növekszik majd. Örülök, hogy az eltelt rövid idő alatt is sokan érdeklődtek már a képzés iránt. A foglalkozásokat mindig a sakk-klub székházában tartjuk, elvégre a gyerekek különböző iskolákból érkeznek, s így ez a legcélszerűbb megoldás.

A szakemberek elmondták: a jelenség egyébként nem egerszegi specialitás, az ország minden sakkcsapatánál érzékelik, hogy inkább a fiúk érdeklődnek a játék iránt.

– A fiúknál egy-egy korosztályban gyakran több, mint százan állnak rajthoz az országos versenyeken, a lányoknál viszont sokkal kevesebb  az induló – folytatta Mádl Ildikó. – Persze ennek van jó oldala is: azok a lányok, akik szorgalmasak és hajlandók energiákat mozgósítani, értelemszerűen jobb eséllyel pályáznak  az előkelőbb pozíciók megszerzésére.

Esélyekről, tehetségekről persze korai lenne még beszélni, de a „sakktanárnő” azért elmondta: ha a lányok eztán is olyan elszántsággal készülnek, mint amilyen lendülettel nekivágtak a közös munkának, akkor néhányuk nevével később rangos versenyeken is találkozhatunk majd a legjobbak között. A Csuti az anyagi javakban továbbra sem dúskál, de a képzésre szükséges pénz és idő rendelkezésre áll. Ez az oldal adott, hogy töretlenül fejlődjön a tehetséges társaság. 


GYORS LÉPÉS
– Egykor a női bajnokságban aranyérmes csapatunk volt –emlékezett Horváth Tamás szakmai igazgató. – Most lemaradásban vagyunk a női képzésben, ezért gyorsan lépnünk kellett. Ildi kezében jó helyen lesz a szakmai irányítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!