Sport

2013.07.19. 22:00

A Hévíz SK-nál továbbra is a fiatalokban látják a jövőt

Hévíz - Mozgalmas időszakon vannak túl a fürdővárosi sportolók. Az egyesület elnöke, Bencsik Péter összességében elégedett, hiszen több sportágban is jeleskedtek, s ami még nagyon fontos, az utánpótlás területén is több helyet előbbre léptek.

Bóbics László

– Az önkormányzat koordinálásával folyik továbbra is a munka településünk sportéletében – kezdte az egyesület első embere, Bencsik Péter. – Hosszútávon egyértelműen az a célunk, hogy az új sportcentrumunkat minél hatékonyabban üzemeltessük. Van már némi tapasztaltunk, s megpróbálunk a külföld felé nyitni és több csapatot városunk létesítményeibe csábítani. A feltételek ugyanis adottak az ideális felkészülésre, de folyamatosan fejlesztünk, hogy minél ideálisabb körülményeket tudjunk teremteni. A szakosztályoknál pedig az a fő cél, hogy mindenki megtalálja számára a megfelelő sportolási lehetőséget. Az anyagi helyzetünk behatárolt, de a működésünk stabil. Elkészült a sportiroda, és nap mint nap azon tevékenykedünk, hogy a mozogni vágyók részére ideális feltételeket teremtsünk.

Kónya Dávid ad be, s ő is az egyik fiatal reménysége a hévízi csapatnak, akire számítanak. Fotó: Katona Tibor

– Mi a helyzet az egyes szakosztályokkal?

– Női kézilabdázóink ezüstérmesek lettek, náluk továbbra is fontos, hogy a harmadik vonalban minél jobb legyen az utánpótlás-nevelés. Az asztaliteniszezők az NB I-ben indulnak és a sportágnál maradva, támogattuk Nyírő Józsefet, aki a veterán Európa-bajnokságon közel félezer induló közül a legjobb 32 között búcsúzott. Az ökölvívóknál még csak az elején jár a munka, de szakedző irányítja a fiatalok tréningjeit, s ez megnyugtató a jövőt illetően. Az íjászoknál vannak tehetségek, amatőr hobbisportként működik, de a versenysport területén is több biztató eredményt értünk már el.

– A legnagyobb szakosztályuk a labdarúgó. Miként értékeli a munkájukat?

– Damina László irányításával dolgoznak, s annak ellenére, hogy az NB III. 10.helyén végeztünk, s a megyei bajnokság első osztályába nyertünk besorolást, mégis bizonyos szempontból elégedettek lehetünk. A TAO-s támogatás az utánpótláskésben nagyon sokat segített. Egységes felszerelés és a technikai dolgok színvonala is emelkedett. Ami még nagyon fontos a futballistáinknál, hogy zömében fiatalokra épül a keret. Az elmúlt esztendőben a csapattagok hetven százalékát saját nevelésű gyerekek alkották. Továbbra is az a cél, hogy zömében helyi embereket építsünk be. Persze túlzásba sem szabad esni, mert néhány rutinos emberre mindig szükség van ahhoz, hogy a város múltjához méltó csapat lépjen pályára. A fiatalok teljesítménye hullámzó, de ez életkori sajátosság.

– Milyen terveik vannak a labdarúgókkal?

– Vörös Ákos, Krajczár Ádám, Salamon László és Bárkány Bálint távozott, de Szabó Ádám és Horváth Milán sem döntötte még el, hogy hol folytatja. A fiatalabbak közül Belina Dávid, Csik Krisztián lépett előbbre, s került a felnőtt keretbe. Több játékos az U17-es csapatból a nagyoknál kezdte a felkészülést: Lázár Levente, Rónaky Roland, Nagy Bendegúz, Lebeda Bence, Lendvai Ticziánó és Boros Dávid. Ahogy Damina Lászlótól tudom, dolgoznak, hogy minél előbb kialakítsák a végső keretet, s egy olyan csapatot, amely az első öt között végezhet. Az utánpótlásra továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk és az iskolai képzés is fontos feladat lehet a jövőt illetően.

Az erősítésekre is odafigyelnek

A Hévíz csapata rutinos játékosokkal erősödhet. Páli Norbert, a bajnok Zalaszentgrót játékosa például itt folytatja és Nagykanizsáról Cs. Horváth Gábor is a fürdővárosba szerződött és további erősítés is elképzelhető a csapatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!