Sport

2016.03.22. 14:50

365 bakancsos érkezett a hagyományos Lepke túrára

Vonyarcvashegy - Március 19-én rendezte meg a hagyományos és nagyon kedvelt Lepke túrát a Keszthelyi-hegységben a Gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület. A rendezvényről Tamássy Teréz küldött tudósítást.

Zalai Hírlap

A citromlepkék rajzása indítja a rajtot a tavaszi túrázásokhoz, legalábbis a Keszthelyi-hegység déli részén. Ezért hívják Lepke-túrának a programot, amelyet már huszonnyolcadik alkalommal rendeztek meg.

A túrát 15, 25 és 40 kilométeres távon teljesíthették a résztvevők, akik a vonyarcvashegyi állomástól indultak, és oda érkeztek vissza. Balatongyörök érintésével Edericsig gyalogoltak. A 13 ellenőrző ponton pecsételés igazolta a teljesítést, és frissítő ital, valamint hagymás zsíros kenyér fogadta a versenyzőket. Reggel 7 és 11 között indultak a résztvevők és este hatig vissza is érkezett mindenki. A rajtszámok kiadása volt a biztosítéka annak, hogy egy túrázó sem maradjon az erdőben, s a szintidők, teljesítmény-idők regisztrálása is a számokhoz kapcsolódott.

A sármelléki iskolások csapata

- Nagyon kedvelt és népszerű ez az első tavaszi teljesítménytúra - mondta Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Egyesület elnöke. - Évek óta visszatérő túrázóink vannak, főleg a 40 kilométeres szakaszon. Ezúttal is sokan, 365-an jöttek el. Örömmel látjuk, hogy egyre több a családi túrázó, vagyis felkerekednek kicsik és nagyok, és a napjukat erre áldozzák. Dicsérik a hegység megújulását, a felfrissített jelzéseket, a kihelyezett ismertető táblákat, a tanösvények érdekességeit. Jók ezek a visszajelzések, hiszen egész évben sokat dolgozunk ezért.

Németh Lajos, az egyik igazoló állomás segítő résztvevője megerősítette: a környékről évek óta egyre többen jönnek, de Pécsről, Komárom megyéből, Székesfehérvárról, sőt az Alföldről is érkeznek túrázók. Egyre több a futó résztvevő is.

Gál Lajos gyenesdiási polgármester a 40 kilométeres távot elsőként teljesítő túrázót fogadja Fotó: Csiza Elemér

A keszthelyi Egry József iskolából estefelé egy fáradt kis gyerekcsapat rogyott le a padokra a vonyarci állomáson. Bognár Edit tanárnő több mint tíz éve elhozza a tanítványait erre a túrára. Most öten jöttek, de volt már húsznál több fős csoportja is.

- A legjobb nevelés a példamutatás - mondta. - A természet szeretetére, tiszteletére, a környezet megóvására így lehet a legjobban felhívni a figyelmet. A hatodikos gyerekeimmel a 40 kilométeres, embert próbáló távot teljesítettük. Elfáradtak, de nagy élmény volt, és büszkék lehetnek arra, hogy megcsinálták.

A következő nagy kihívás a Rügyfakadás Tavaszünnep túrája lesz április 17-én. Ez a zalai természetjárók nagy ünnepe is, tisztelgés az ősök előtt, emlékezés a régi természetjárókra. Aznap délben a természetjárók emlékhelyénél, a padkői kilátónál lesz a találkozás, jelezte Gál Lajos gyenesdiási polgármester, a Forrásvíz Egyesület tiszteletbeli elnöke, aki az emléklapok átadásakor személyesen is gratulált a Lepke túra résztvevőinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!