Sport

2016.02.23. 18:17

Életműdíjat kapott dr. Sárváry Péter

Zalaegerszeg - Mondhatnánk, hogy rég nem hallottunk felőle, ami nem lenne teljesen igaz, hiszen dr. Sárváry Péterrel legutóbb a megyei labdarúgó igazgatóság év végi eseményén beszélgettünk. Most pedig nagy megtiszteltetés érte: a Magyar Tenisz Szövetség életműdíjjal jutalmazta.

Kerkai Attila

Mindössze ketten kapták ezt az elismerést az idén. Az, hogy a tenisz és a labdarúgás miként fér meg és fért meg a múltban is dr. Sárváry Péter életében, erről később még szó esik. Huszonnégy évig vezette elnökként a ZTE Tenisz Klubot és hat évig a Magyar Tenisz Szövetség elnökségében is helyet kapott. Két éve viszont már nem jelöltette magát a klub élére.

- Sokakkal ellentétben én éreztem, hogy mikor van itt az ideje kiszállni és átadni a helyemet másoknak, fiatalabbaknak - indokolta meg akkori döntését dr. Sárváry Péter, akit nem kevesebbszer, mint tizenkétszer választottak meg egymás után elnöknek.

A közelmúltban rendezett teniszbálon és díjátadón a képen balról Richter Attila, a szövetség főtitkára, középen dr. Sárváry Péter, jobbról pedig az MTSZ elnöke, dr. Szűcs Lajos Fotó: MTSZ

- Természetesen felajánlottam a segítségemet utódomnak és a klub tagjaként továbbra is részt veszek a ZTE TK életében. Ez a mostani, a szövetségtől kapott elismerés pedig bevallom meglepett és jól is esett, hogy nem felejtettek el. Azt mondtam, ez az életműdíj számomra a tenisz Oscar-díja. A 2015. évet lezáró teniszbálon adták át a Hilton szállóban, s ezen az eseményen jutalmazták a sportág előző évi legjobbjait is. Méltó körítést kapott a ceremónia. Az elismerésem kapcsán, ahogy felsorolták a klub eredményeit, ez egyben a ZTE TK megbecsülése is a sportágon belül.

- Sportcsaládba született. Édesapja 25 évig vezette a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetséget és négy fia is követte a példáját. Merthogy, dr. Sárváry Péter és fivérei valamennyien sportvezetőkké váltak.

- Sőt, apámtól a legidősebb bátyám, István vette át a szövetség irányítását, majd 16 évig irányította a testületet. Ikertestvére, György pedig a fegyelmi bizottság elnöke volt - adott némi plusz adalékot a sport iránti beoltottságához dr. Sárváry Péter és folytatta.

- Hadd dicsekedjek még: 68 éves László öcsém ma is az ország legrégebb óta funkcióban lévő sportvezetője, hiszen negyvenegyedik éve ügyvezetője az Alba Volánnak. Apánk által valahogy kódolva volt belénk a sport iránti szeretet. Hozzáteszem, noha majd negyed évszázadot voltam a teniszklub elnöke, de a munkámat végig tiszteletdíj nélkül végeztem. Régen ezt társadalmi munkának hívták, manapság, ha jól tudom, önkéntes munkavállaló a pontos kifejezés.

Dr. Sárváry Péter civil foglalkozása mellett dolgozott. 1978-ban Székesfehérvárról került Zalaegerszegre vegyészmérnökként és szakmérnöki diplomával a zsebében, s lett a hatósági élelmiszerminőség-ellenőrzés megyei vezetője. A futball és a tenisz közötti kapcsolatának alakulását pedig ő maga világította meg.

- A Videoton elődjének számító VT Vasasban voltam ifista, majd Veszprémben az egyetemi évek alatt a helyi NB II-es csapatban futballoztam - hallottuk tőle. - Volt egy szobatársam, aki viszont állandóan a teniszről beszélt, s azt mondtam neki: az én kezemben még nem volt teniszütő, de kihívlak, s ha nyerek, jössz egy láda sörrel. Az első szettet 6:4-re nyertem, majd 4:0-nál a társam mondott egy olyan cifrát, amit most nem szeretnék idézni és feladta. Annyi az igazsághoz tartozik, hogy pingpongozni viszont tudtam, méghozzá elég jól, úgyhogy ez segített. A láda sör elfogyott, s onnantól a tenisz lett a második sportágam. Zalába érkezve, 1980-tól a Zala Megyei Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának tagja lettem, hiszen Fejérben is hasonló feladatot láttam el. Később a ZTE labdarúgóinál lettem elnökségi tag, s akkor szóltak, hogy a tenisz szakosztálynál gondok vannak, menjek át oda, s tegyek rendet. Voltak ellentétek, de ezek elsimultak a teniszezőknél, majd visszatértem a futballhoz, hogy aztán 1992-ben ismét a teniszezők hívjanak. 2014-ig voltam elnök, de ezt már említettem.

- S hogy miként tért vissza a futballhoz ismét? Erre is van egy története dr. Sárváry Péternek.

- Józsi Györggyel, az MLSZ Zala megyei Igazgatóságának vezetőjével véletlenül futottam össze és mivel jól ismertük egymást, megkérdezte, lenne-e kedvem az igazgatóság munkájában részt venni. Persze, hogy volt kedvem - említette. - A versenybizottság tagja vagyok és most már ott is akarom befejezni a futballban a sportvezetői tevékenységemet.

- A ZTE Tenisz Klub elnökeként viszont fantasztikus élményekben volt része. S hogy milyen elnök volt? Erre a kérdésre megint egy újabb sztorival válaszolt.

- Mi rendeztük az egyik korosztályos országos bajnokságot és mikor, ha nem a verseny előtti éjszaka óriási eső zúdult Egerszegre - mesélte. - Hajnalban magam is átöltöztem, hogy a pályákon álló vizet elvezessük, s már érkeztek a versenyzők melegíteni. Mi sárosan, vizesen még dolgoztunk egy kicsit. Délután, amikor az eredményhirdetésre került sor, engem is hívtak, hogy adjak át érmeket, de persze már átöltözve. Az egyik kislány a dobogó mögött állva odaszólt a másiknak: nézd milyen érdekes, itt a pályamunkás adja át a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!