Sport

2017.02.06. 18:02

2016 legjobb zalai sportolói

Zalaegerszeg - Hétfőn adtuk át a díjakat a Zalai Hírlap elmúlt év végi szavazásán győztes zalai sportolóknak.

Kerkai Attila

Ahogy a több évtizedes hagyomány kötelez bennünket, 2016 végén ismét megválasztottuk az év legjobb zalai sportolóit. A Zalai Hírlap szavazásán a ZH sportrovata mellett tudósítóink és a felkért sportszervezetek adták le voksaikat. Az így kialakult sorrend alapján hirdettük ki a győzteseket, akiknek a nevét a hagyomány szerint már közöltük, ám a díjátadóra most került sor. Az egerszegi Galeri Étteremben szinte minden díjazott jelen tudott lenni, edzők, sportvezetők társaságában. Csak azok hiányoztak, akik jelenleg is külföldön versenyeznek, illetve edzőtáboroznak.

Horváth Attila, a Zalai Hírlap digitális főszerkesztője, szerkesztőségi vezető köszöntötte a megjelenteket, és adta át a díszes serlegeket a győzteseknek. Köztük egy olimpikonnak (Molnár Flóra), egy többszörös világ- és Európa-bajnoknak (Major Veronika), de minden díjazottnak jutott az elismerő szavakból az eddig elért sikereikért.

A díjazottak, illetve képviselőik (balról): Takács Dóra, Papp Nándor, az Aquaprofit-NTSK csapatvezetője, Molnár Flóra, Milassin Mór, Muszil Ágnes, Kámán Ferenc, Szűcs Valdó edzője, Kovács Marcell, Major Veronika és Szabó II Zsolt, Csóka Dániel nevelőedzője
Fotó: Pezzetta Umberto

A 2016. év legjobb zalai sportolója díjakról évtizedek óta a Zalai Hírlap sportrovatának tagjai és tudósítói, illetve felkért sportvezetők döntenek. Hétfőn az egerszegi Galeri Étteremben találkoztunk a legjobbakkal és edzőikkel, illetve kísérőikkel, hogy ünnepélyesen átadjuk nekik a felajánlott serlegeket.

Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap szerkesztőségi vezetője köszöntötte a megjelenteket, és kiemelte: több évtizedes hagyomány, hogy Zalában is gazdára találnak a legjobbaknak járó díjak a Zalai Hírlap jóvoltából, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ilyen hagyományok ne szakadjanak meg. Mint mondta, a lapban naponta beszámolunk a megye kiváló sportolóinak eredményeiről, az olvasótábor tehát bőséges és hiteles tájékoztatást kap a zalai sportéletről. Ugyanakkor a szerkesztőség azt is fontosnak tartja, hogy minden évben elismerés átadásával köszöntse a legkiemelkedőbb sportolókat.

A sportlövő Európa-bajnok Major Veronika a kupával és a díjátadó Horváth Attila
Fotó: Pezzetta Umberto

Aztán következett a díjátadás, röviden ismertetve az elismerésben részesültek eddigi pályafutását. Elsőként a legjobb serdülőkorú versenyzőket szólítottuk. A lányoknál a Zalaszám-ZAC távfutója, Muszil Ágnes vehette át a győztesnek járó kupát, aki magyar bajnoki címet szerzett korosztályában a 600 méteres síkfutásban. A fiúknál ezúttal egy labdarúgó, nevezetesen Csóka Dániel, a ZTE FC tehetsége lett a győztesünk, aki azonban nem tudott ott lenni díjátadónkon, hiszen előző nap az U17-es válogatottal spanyolországi edzőtáborba utazott. Nevében edzője, Szabó II Zsolt vette át a kupát. Csóka Dániel hazatérve búcsúzik is klubjától, hiszen a az angol Wolverhampton igazolta le az idén 17 éves tehetséget.

Az ifjúsági lányoknál egy atléta részesült az elismerésben a diszkoszvető Takács Dóra (Zalaszám-ZAC) személyében, aki magyar bajnoki aranyai mellett az ifjúsági Európa-bajnokságon is képviselte hazánkat. A fiúknál a győztes ezúttal egy vívó, a Nagykanizsai TE 1866 kardozója, Milassin Mór lett. A tehetség tavaly korosztályos Eb-n és vb-n is képviselte hazánkat, s továbbra is tagja a válogatottnak.

A junior kategóriában a lányoknál Major Veronika (Keszthelyi BEFAG LK) sokadszor lehetett résztvevője díjátadónknak, miután a futócéllövőknél a nemzetközi mezőnyben is verhetetlen. Kétszeres világbajnok, 2016-ban pedig újabb Európa-bajnoki címmel gyarapította gazdag eredménysorát. Ám most már nemcsak a futócéllövészetben, hanem a légpisztolyosok között is, hiszen junior Európa-bajnok lett ebben a számban is. A Magyar Sportlövők Szövetsége pedig azzal is elismerte teljesítményét, hogy őt választották meg a tavalyi év női sportlövőjének. A fiúknál Kovács Marcell (Keszthelyi VDSE) kétszeres junior bajnok középtávfutónak (800 m, 1500 m) járt az elismerés, aki az ősztől már Budapesten él, hiszen átigazolt a Bp. Honvédba.

A felnőtt kategória győztesei nemzetközi színtéren is bizonyítottak. A nőknél Molnár Flóra (Dél-zalai Vízmű SE) úszó álma valóra vált, hiszen 2016-ban kivívta a jogot a riói olimpián való indulásra és 50 m gyorson képviselhette hazánkat az ötkarikás játékokon. Emellett idehaza továbbra is a sprintszámok legjobbjai közé tartozik és gőzerővel készül az idei budapesti világbajnokságra. A férfiaknál a legjobbnak Szűcs Valdó bizonyult. A Zalaszám-ZAC gátfutója Angliában tanul és edz, eredményei pedig óriásit javultak úgy fedett pályán, mint szabadtéren. Tavaly részt vett a fedett pályás és a szabadtéri Európa-bajnokságon és mindkétszer elődöntőt futhatott.

A csapatok versenyében az immár kilencszeres magyar bajnok Aquaprofit-Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub nyerte a szavazást. A sportág rekordbajnoka továbbra is a magyar sakkozás egyik zászlóshajója.

A hétfői ünnepélyes díjátadó ezúttal is a meghívottak kötetlen légkörű találkozójával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!