Sport

2015.06.11. 14:00

A férfi bajnok sakkozó Horváth Ádám általában túlfeszíti a húrt, de most bejött neki

Zalaegerszeg - Bevallottan sem szereti a remiket, inkább tovább játszik, akkor is ha végül ez lesz a veszte . Horváth Ádámról, a Z. Csuti-Hydrocomp SK friss felnőtt bajnok sakkozójáról a sportág berkein belül is azt tartják, akár több címe is lehetne már valamivel óvatosabb játékkal, ő viszont nem híve ennek.

Kerkai Attila

A Zalakaroson rendezett legutóbbi magas kategóriájú versenyen, amely egyben a nyílt férfi bajnokság is volt, Horváth Ádám remek játékkal az utolsó fordulóban biztosította be a bajnoki címét. Esetében azért fontos mindezt megemlíteni, mert korábban éppen a végén szokott rontani. Pontosabban, a kockázatvállalás nem jött be neki, nem úgy Karoson.

- A fő versenyen akartam egy jó helyezést elérni, ami végül sikerült, hiszen ötödik lettem abban is - emlékezett a három héttel ezelőtt véget ért viadalra Horváth Ádám, aki élete első felnőtt bajnoki címét könyvelte el, de korábban volt már ezüstérmes. - Az utolsó előtti partiban megvertem az örmény Melkumyant, aki Aronian nagymester szekundásaként is ismert. Ezzel feljöttem a második helyre a címvédő Berkes Ferenc mögé, s akkor már esélyt is kaptam az elsőségre. A végén az ukrán olimpiai csbajnok Efimenkót le kellett győznöm az aranyért, s ugyan volt egy botlásom közben, de visszahoztam a partit...

Horváth Ádámról éppen az terjedt el sakkberkekben, hogy nem igazán megalkuvó, amit maga is elismer. .

- Utólag kiszámoltam, hogy Zalakaroson 62-es lépésátlagom volt, ami nagyjából ötórás meccseknek felelt meg adott némi támpontot ehhez. Igen, közben kaptam pár remiajánlatot, amiket természetesen elutasítottam... Általában az szokott lenni a baj, hogy túlfeszítem a húrt, sőt a karosi versenyen annyiszor buktam már el emiatt az utolsó fordulót, hogy nálam többször talán senki. Tavaly Abu-Dhabiban 2600-2700 Elő-ponttal rendelkező nagymesterek ellen játszottam, ám ott is a végén akadt ezzel gond. Viszont szeretek előre menni, de persze van, amikor én is remizek.

Horváth Ádám tehetségével soha nem volt gond. 2000-ben nyerte a 20 év alattiak Európa-bajnokságát, 2006-ban Torinóban 5. lett a magyar válogatottal a sakkolimpián. Azt mondja, jó lenne még bekerülni a csapatba, de ehhez 2600 Élő-pont fölé kellene jutnia neki is. A baj csak az, hogy kevés olyan erősségű versenyre jut el, hogy elérje ezt a pontszámot.

- Magyarországon a zalakarosi az egyetlen olyan verseny, amely ilyen erősségű mezőnyt vonultat fel, a külföldi viadalok pedig nagyon sok pénzbe kerülnek - vezet be minket a kulisszák mögé Horváth Ádám. Meg lehet kockáztatni, de nem bizos, hogy veszteség nélkül jön ki belőle. Az Abu-Dhabi viadal azért jó, mert sokat lehet tanulni és augusztusban oda visszatérek, egy hét múlva pedig La Palmára utazok egy szintén nemzetközi viadalra. Az előrelépéshez még több ilyenen kellene részt venni.

Horváth Ádám szerint a fiatalok ma már szinte kezükben a komputerrel születnek, egyre fiatalabb a mezőny, hiszen a számítógépes elemzés mindenkinek sokat jelent. A gép vagy ember problematikája számára nem kérdés.

- Az alapokhoz azért el kell olvasni jópár sakk könyvet, a számítógép segít, de könnyebb, ha valakivel készül az ember íme a véleménye erről. - A sakk egyedül unalmas, de ha van valaki melletted, könnyebb előrelépni és jön az ihlet is. Annak idején Kaszparov volt a példaképem, aki eléggé konkrét sakkot játszott. Ma a norvég világbajnok Carlsen a legjobb. Nem is nyitásban, hanem a középjátékban és a végjátékban erős és soha nem adja fel.

Horváth Ádám most annak is örül, hogy a Z. Csuti SK visszajutott az élvonalba, ahol együttesét a középmezőnybe várja. Erős a magyar bajnokság, kemény partik jönnek, de nem is bánja...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!