Sport

2015.01.29. 15:35

Fél évszázad barátság - Zalaegerszeg és Lendva erős sportkötelékét ünnepelték

Lendva - Az Év sportolója ünnepség keretében emlékezett meg a Lendvai Sportszövetség és a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése a muravidéki és zalai szervezetek között fennálló fél évszázados sportkapcsolatról. Az eseménynek a lendvai színházterem adott otthont.

Korosa Titanilla

Házigazdaként Anton Balažek, Lendva polgármestere mondott köszöntőt, melyben kiemelte: a sport volt az első, ami a két térséget összekötötte.1964-ben találkoztak először a lendvai Nafta és a Lovászi Bányász tekézői, azóta a lendvai és zalai sportszerető emberek rendszeresen, évente több alkalommal összemérik erejüket több – labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, asztalitenisz, teke, sakk, tollaslabda, cselgáncs – sportágban.

 

– A hatvanas évek elején, mikor megalakult a Magyar Testnevelés és Sportszövetség célul tűztük ki a nemzetközi kapcsolatfelvételt, főként a környező országokkal – emlékezett vissza Kustán József, az akkor a Muravidékre látogató nyolc tagú zalai delegáció egyik tagja, aki akkor a zalaegerszegi járás egyik sportvezetője volt. – Megállapodtunk abban, hogy csapataink évente több sportágban is mérkőznek egymással. 1965-től rendszeressé váltak a sportesemények, kezdetben labdarúgás, teke, kézilabda sportágak képviselői vettek részt, majd bővült a kör. Többször rendeztek találkozót Lendván, illetve az akkori járás több településén, Kebelén és Dobronakon is.

Horváth Mestrovics Ferenc, a lendvai sportszövetség nemzetközi bizottságának elnöke arról beszélt, a hatvanas években még évente négy-öt mérkőzésen találkoztak, a hetvenes években viszont már harmincöt találkozót szerveztek. A határnyitás után a kapcsolatok tovább bővültek, ma már a diáksport terén is.

Ötven év alatt tizennégy sportágban több mint ezer rendezvényt szerveztek meg, a résztvevők száma meghaladta a tízezret.

Balról Stefán Utrosa a lendvai sportszövetség egyetlen élő alapító tagja, mellette Kustán József a zalai sportszövetség 1964-es delegációjának tagja – az ő sportbarátságuk is immár 50 éves. Fotó: Kósa Róbert

Az eseményen elismerésben részesült több zalai szervezet, személy, illetve Lenti és Zalaegerszeg környéki labdarúgó együttesek is. Elismerést kapott Zalaegerszeg városának közgyűlése, amit Makovecz Tamás, a sportbizottság elnöke vett át. A képviselő köszöntőjében a meglévő kapcsolatok megtartása mellett a további együttműködés jelentőségére hívta fel a figyelmet. A Zala Megyei Közgyűlésnek járó kitüntetését dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke kapta, továbbá elismerésben részesült a Zala Megye Sportszövetségek Egyesülése is. A szervezetek mellett több sportág képviselői is emlékérmet vehettek át. Így Horváth Tamás sakk, Józsi György labdarúgás, Kámán Ferenc atlétika, Käsz Ferenc tollaslabda, Monostori Anita teke, Nagy György sportlövő, Török András a diáksport terén elért eredményeiért. Külön elismerést kapott Kustán József, aki a közös sportrendezvények egyik szervezőjeként tevékenykedett.

A sportkapcsolat egykori lendvai megalapozói közül részt vett az eseményen Stefán Utrosa, aki szintén kellemes emlékeket őriz a közös sportalkalmakról, mint mondta az akkori kapcsolatfelvétel legfontosabb célja a magyar sportolók megismerése volt. Az ötven éves jubileum alkalmából tavasszal Egerszegen kerül sor közös rendezvényre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!