Sport

2014.09.24. 12:50

Biliárd - A sportág eddigi legjobb zalai eredményét érték el

Zalaegerszeg - Hamarosan kezdődik az NB I-es biliárdbajnokság új idénye, melyet a Zalaegerszegi BSE, mint a legutóbbi pontvadászat ezüstérmese várhat. Az egyesület elnökével, Novák Zoltánnal beszélgettünk az új szezon kezdete előtt.

Kerkai Attila

A legutóbbi bajnokságba a Zalaegerszegi BSE első számú csapata az NB I-ben ezüstérmet szerzett, míg az NB II-es csapatuk a Nyugati-csoport második helyén végzett.

– Ha azt vesszük alapul, hogy az elmúlt húsz évben a szombathelyiek jóvoltából dunántúli csapat csak egyszer tudott bajnokságot nyerni, és az azóta eltelt időszakban a dobogó harmadik fokára csak tudtunk mi kétszer felállni, akkor méltán lehetünk büszkék a legutóbbi eredményünkre – mondta Novák Zoltán, visszautalva még legutóbbi eredményükre. – Sokat elárul a csapat teljesítményéről, erejéről, hogy a bajnok szegedi csapatot leszámítva minden hazai és idegenbeli mérkőzésünket megnyertünk. Az utolsó előtti fordulóban lejátszott Szeged elleni mérkőzés döntötte el a bajnoki cím sorsát, s el kell ismernünk, hogy idén még jobb volt az alföldi csapat, megérdemelten nyerte a bajnokságot. De így is toronymagasan lettünk ezüstérmesek, a bajnokság elején kitűzött célunkat, a dobogós helyezést teljesítettük.

Az ezüstérmes csapat, Cser-Kis Krisztián, Szabó László, Molnár Imre, Borbás Bertold, ifj. Borsos László. Fotó: ZBSE

A Zalaegerszegi BSE NB II-es együttese a Nyugati-csoportban végig kiélezett csatában, mindössze egy ponttal csúszott le az első helyről, így a feljutásról. Persze kérdés, hogy elbírna-e két NB I-es csapatot az egyesület.

– Tagdíjakból, némi szponzori juttatásból és önerőből eddig is sikerült a bajnoki és az egyéni versenyeken részt vennünk – folytatta az elnök. – Ez a sport hazánkban jelenleg nem a pénzről, hanem a biliárd szeretetéről szól. Ebből nálunk nincs hiány, így két első osztályú csapatot is el tudnánk tartani. De kétségtelen, ehhez nagyobb anyagi háttér kell. Ha a személyi feltételeket nézzük, akkor a mostani játékosállományunk megfelelne ehhez. Az első osztályú csapatunkhoz tavaly csatlakozott Szabó László, aki tizenegy év kihagyás után tért vissza. Tudása, tehetsége alapján nem volt kérdéses, hogy NB I-es egységünket kell erősítenie. A Borbás Bertold, ifj. Borsos László, Cser-Kis Krisztián, Molnár Imre négyeshez csatlakozva olyan játékerőt képviselnek, hogy bármelyik csapat ellen esélyesként léphetnek asztalhoz a következő bajnoki évadban is. Közülük Cser-Kis teljesítménye emelkedett ki, a lejátszott tizenhat mérkőzéséből tizennégyet megnyert! Az egyéni és csapatbajnoki versenyeken szerezhető pontok alapján készített országos összesített ranglistán is jól szerepeltünk, Borbás a 7., Molnár a 10., s az első ötvenben kilenc játékosunk végzett.

Az NB II-es csapatot Novák Zoltánnal együtt a Baráth András, Hart Péter, Horváth Tamás, Kovács Tamás ötös alkotta. Valószínűleg ezzel az összeállítással vágnak neki az új bajnoki évadnak is, de persze az egyesületben vannak fiatal, tehetséges játékosok, akiket szeretnének beépíteni az együttesbe.

– Sajnos lehetőségeinknek gátat szab, hogy jelenleg csak két versenyasztal áll a rendelkezésünkre, így tagtoborzásra, főleg gyerekek, fiatalok bevonzására egyelőre korlátozottak a lehetőségeink – hallottuk még Novák Zoltántól. – Pedig hobbi szinten sokan űzik ezt a szórakoztató sportot, és még többen nézik a rokon szakágnak számító snookert is a tévében. Egy kis útmutatással gyorsan lehet sikerélményt szerezni, sok fiatalt lehetne a zöld posztós asztalok mellé vonzani, ahol megismernék mennyire összetett is ez a sportág. Albert Einstein például úgy fogalmazta meg a sportág lényegét: „A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígérő sportművészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!