Sport

2014.05.23. 17:20

Megkezdődtek a 33. Zalakaros Sakkfesztivál küzdelmei

Zalakaros - A pénteki Hotel Karos Spa-ban rendezett ünnepélyes megnyitó után valamennyi táblán megkezdődtek a 33. Zalakaros Sakkfesztivál küzdelmei. A nagy múltú viadal az idén a korábbiaknál is nívósabb mezőnyt vonultat fel, hiszen a közelgő sakkolimpiára is válogatót jelent.

Kerkai Attila

A pénteki megnyitón elhangzott, hogy 12 országból érkeztek sakkozók a versenyre, köztük Paraguayból, Indiából, Indonéziából és Kanadából is, hogy csak a legtávolabbról érkezetteket említsük meg. A Hotel Karos Spa-ban Horváth Tamás, a verseny egyik főszervezője, egyben a Magyar Sakkszövetség alelnöke köszöntötte a mezőny tagjait és a viadal iránt érdeklődőket, ám mielőtt a ceremónia elkezdődött volna, arra kérte a jelenlévőket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek meg a télen elhunyt Sax Gyula sakkolimpiai bajnokunkról, aki rendszeres résztvevője volt a viadalnak. Ezt követően Horváth Tamás röviden ismertette a május 31-ig tartó viadal menetrendjét. A mezőny ezúttal két csoportra lett osztva, az úgynevezett A-csoportban a legmagasabban jegyzettek ülnek asztalokhoz a Hotel Karos Spa-ban, míg a mezőny másik fele a zalakarosi Móra Ferenc iskolában csatározik egymással.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere az esemény házigazdája, a város nevében szintén köszöntötte az egybegyűlteket, külön megemlítve azon sakkozókat, akik már rendszeres visszatérői ennek a viadalnak. A polgármester kiemelte, hogy a zalakarosi viadal az ország legerősebb versenye is, s felidézte a kezdeteket. Mint mondta, annak idején 16 fő indult az első Zalakaros Kupán, elsősorban zalai sakkozók részvételével, ám mára már látjuk, hogy milyen nagyszabású eseménnyé fejlődött, mutatott körbe. Külön kiemelte Horváth Tamás szervezőmunkáját és a megnyitón külön is köszöntötték Portisch Lajost, sakkolimpiai bajnokunkat, a Nemzet Sportolóját, Zalaegerszeg díszpolgárát.

A mezőny legmagasabban jegyzett indulója a 18 esztendős Rapport Richárd, aki 13 évesen a legfiatalabb magyar sakkozóként teljesítette a nagymesteri normát, amivel a világ ötödik legfiatalabb nagymestere is egyben. A mezőnyben persze rajta kívül is akadnak nagy nevek, a már említett Portisch Lajos, valamint Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Bánusz Tamás és a jelenleg szlovén színekben versenyző Alexander Beliavsky. A nőknél a magyar színekben Európa-bajnok Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita és a Z. Csuti SK szintén sakkolimpiai bajnoka, Mádl Ildikó számít hasonlóan ismert sakkozónak, s az olimpiai csapatba kerülés szempontjából is fontos állomás most a karosi verseny.

S ha még nem említettük volna, a Zalakaros Kupa, amely az idén a Sax Gyula Emlékverseny nevet is viseli, egyben a magyar nyílt férfi és női bajnokság is.

Valamennyi nap a küzdelmek 15 órakor kezdődnek a Hotel Karos Spa-ban és a Móra Ferenc általános iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!